друкувати


Кому належить земля на Коломийщині

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-14 10:01:06

Земля завжди була предметом уваги – незалежно від часу чи влади. Земельне законодавство постійно нібито вдосконалюється, нібито намагається іти назустріч людям. Але деякі нововведення викликають запитання.

Ось як оцінює ситуацію член районної земельної комісії, депутат Коломийської районної ради Володимир ВЕНГРИНЮК:

- До сьогодні законодавчо не врегульовано низку земельних питань, які відносяться до відома як Земельного кодексу (зокрема, ст. 10 перехідних положень Земельного кодексу України), так і власності на земельний пай. Люди, які ним володіють, не мають змоги ні його продати, ні оформити іпотечний кредит у банківських установах. Також не врегульовано до кінця питання земель, що знаходяться у постійному користуванні (на предмет того ж іпотечного кредиту). Нема закону про Державний кадастр землі, не прийнято Закон про єдиний державний реєстр, - що спричиняє в загальному надзвичайно слабкі інвестиції як українських, так і закордонних інвесторів. На мій погляд, якщо ці питання врегулювати законодавчо, Україна має величезний шанс посунути з мертвої точки розпочату, але не закінчену земельну реформу.

Із прийняттям деяких доповнень, які почали діяти 1 січня 2008 року, сільські громади та органи місцевого самоврядування, фактично, усунуті від прозорої та зрозумілої усім передачі землі в оренду чи у власність – землі, яка знаходиться за межами населених пунктів. Тільки у вересні 2008 року, внесені зміни до Земельного кодексу України, які надають право громаді обговорити дані земельні питання і скласти відповідний протокол. На сьогоднішній день від розгляду земельних питань, практично, усунені сільські та селищні земельні комісії, депутати сільських та селищних рад, земельна комісія районної ради і її депутатський корпус. Закон передбачає та надає право розпоряджатись такими землями виконавчим органам місцевого самоврядування. Хочеться запитати у органів влади – для чого створювати передбачені законом комісії, які, фактично, нічого не вирішують і не можуть професійно впливати на цей процес. Зокрема, земельна комісія Коломийської районної ради торік практично не працювала. Адже до комісії не надходять матеріали щодо розгляду земельних питань, а відповідно, депутатський корпус райради практично не має інформації про рух землі, яка знаходиться за межами населених пунктів району.

На мій погляд, який збігається з поглядом усіх членів районної земельної комісії, потрібно відновити попередній порядок розгляду земельних питань – з тим, аби він був прозорий і зрозумілий громаді села чи селища, депутатам сільських і селищних рад, депутатському корпусу райради. Тоді буде набагато легше райдержадміністрації приймати розпорядження. Бо вони будуть базуватися на ґрунтовному аналізі цих питань із відповідними професійними висновками. Якщо ж притримуватися питань виділення землі на конкурсній основі, то сільський житель буде позбавлений можливості отримати земельну ділянку в оренду чи у власність. Адже "грошовиті мішки" завжди будуть вигравати такі конкурси.

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі