друкувати


Й.ТОДОРІВ: Я виходив з Афганістану разом з Борисом ГРОМОВИМ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-13 06:51:03

З нагоди 20–річчя виводу радянських військ з Афганістану відбуваються урочистості навіть у найменшому селі, яке колись, у 70-80 роки відправляло на ту страшну війну своїх дітей.

Уже сивочолі, а тоді – зовсім молоді хлопці, знову зустрічаються, згадують пережите і повертаються у спогадах в роки своєї обпаленої війною юності. Учора до палацу культури "Україна" теж з’їхались ветерани–афганці з усіх міст і містечок України на урочистості. Майже чотири з половиною тисячі мужніх чоловіків з орденами на грудях слухали слова захоплення на свою адресу з уст найвищих державних посадовців. На афганські урочистості прийшли голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН, міністри, народні депутати. Президент на урочистості не прийшов…

Із Коломиї на всеукраїнську зустріч побратимів їздив голова Коломийської міськрайонної організації УСВА Йосип ТОДОРІВ (на фото). На урочистостях у Народному домі в Коломиї йому вручили від УПЦ КП орден Святого Володимира ІІІ ступеня. Та ще більший сюрприз чекав на нашого краянина у Києві, прямо на вокзалі. Там перед урочистостями його зустрів народний депутат, який показав текст президентського Указу – про нагородження Йосипа ТОДОРІВА орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня. Його побратима, голову ревізійної комісії Коломийської організації УСВА Ярослава СТАДНИКА, Указом президента удостоєно ордена "За мужність" ІІІ ступеня. Розповідає Йосип ТОДОРІВ:

- На урочистості до палацу культури "Україна" приїхало багато наших побратимів не тільки з України, але й із Росії. Я зустрівся зі своїм легендарним командиром Борисом ГРОМОВИМ - командувачем 40 армії, яка останньою покидала територію афганської війни. Фактично, на Прикарпатті лише мені випало повертатись на Батьківщину того пам’ятного дня, який ось уже 20 років ми відзначаємо як День пам’яті – 15 лютого.

Мій командир тепер працює на посаді губернатора у Московській області, ми підтримуємо з ним тісний зв'язок. Власне, він і посол Росії в Україні ЧОРНОМИРДІН привезли до Києва на афганські урочистості російських зірок естради: групу "Любе", БУЙНОВА, ВИНОКУРА, МАРШАЛА та інших. Виступали також чотири ветеранських колективи, неперевершеним був дитячий виступ. Сьогодні вранці я повернувся до Коломиї, готуємо мітинг біля меморіалу загиблим побратимам, як завжди, відвідаємо їхні могили, батьків. Готуюсь також до вручення ордена. Але жодна нагорода не замінить скалічених доль, згублених війною молодих життів, батьківського горя…

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі