друкувати


Коломийщина: Як італієць обробляє українську землю (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-12 07:14:02

У світі нас інакше й не сприймають, як житницю Європи, й дивуються, що ми досі вперто користуємося застарілими технологіями і замість активно запозичувати досвід аграріїв інших країн, займаємо із сапою звичну позу "моя хата скраю…".

Щоправда, іноземці самі пропонують співпрацю, ось як у Коломийському районі. Італійський інвестор минулого року запропонував Ценявському ПП експеримент: вирощування культур за системою No-till (ноу-тіл).

Для Коломия WEB Портал керівник ТзОВ "Агро-ест" Даріо МАУРІ розповідає про успіхи й труднощі:

– Сіньор Даріо, як виникла ідея організувати бізнес в Україні?
– Коли рік тому подорожував, мене вразили ваші землі, великі простори, які чомусь не особливо доглянуті. От і вирішив запропонувати свій досвід, як зробити так, щоб збільшити урожай і при цьому затратити менше коштів, сил, не нашкодити екосистемі. Привіз спеціальну техніку, вже зібрали перший урожай кукурудзи. Плануємо вирощувати з допомогою No-till також інші зернові, є така ж технологія для садівництва. Нещодавно нашою працею зацікавилися аграрії з Кам’янця-Подільського.

– Розкажіть, будь ласка, про особливість цієї новітньої технології No-till.
– No-Till — це система, що належить до найпрогресивніших агротехнологій і має цілу низку переваг перед традиційними. В її суті закладене ґрунтоощадне безорне землеробство,яке сприяє відновленню природної структури ґрунту, захищає його від руйнування дощовими краплями, нівелює температурні перепади, збільшує доступ води до коренів рослин, позитивно впливає на хімічні, фізичні та біологічні властивості ґрунту. В кінцевому підсумку збільшується його врожайність. Простими словами – ґрунт не орють як звикло, а використовують спеціальну сівалку, яка робить маленькі борозни і в неї засіває зерно.

– Є думки, що ціна дизельного палива в Україні і Європі однакова, а якість того, що реалізують у нас, часто сумнівна. Ваша думка з приводу цього?
– Переконався особисто, що в Україні пальне коштує дешевше, ніж у Європі. Та й про якість нічого поганого сказати не можу, проблем із цим не виникало, все нормально.

– Останнім часом наші політики нарешті згадали, що Україна – аграрна держава й слід розвиватися в цьому напрямку, збільшувати фінансування, змінювати закони. Який Ваш особистий досвід співпраці із нашими владними структурами, скільки потрібно було затратити часу, щоб отримати дозвіл на ведення бізнесу?
– Я вже 32 роки займаюся продажем сільськогосподарської техніки. А два роки тому зацікавився системою No-till, співпрацюю з багатьма країнами – Аргентиною (фірма Bertini), Румунією, Польщею, Китаєм. Найголовніше для мене, як і для багатьох інших інвесторів, – діалог, бажання йти на контакт. Однак в Україні все не так, як скрізь: занадто багато коридорів треба пройти, щоб дістатися мети. Я не маю нічого проти, це ваші закони, я поважаю їх, однак хотілося б трохи більше ясності у сфері експорту-імпорту. От хоча б порівняти Китай (я не кажу, що це абсолютно добре) – там людина, коли виникла ідея, може за день-два оформити документи і розпочинати бізнес. А в Україні чомусь побутує думка, що якщо ти іноземець і в тебе тут власна справа, то тільки наживаєшся, отже й ставляться перебільшено підозріло. Але, крім прибутку, інвестор відкриває нові робочі місця, платить податки в бюджет, тобто підтримує економіку країни. Ще одне спірне питання – митниця, дуже важко зрозуміти всі тонкощі, зібрати необхідні документи, коли законодавство часто змінюють, почуваєшся незахищеним. Як член аграрної асоціації я спілкуюся з багатьма колегами, які мають на меті співпрацю з Україною, однак не наважуються через юридичну незахищеність.

– На скільки часу запланований Ваш бізнес в Україні?
– Це залежить від багатьох факторів, практично не можливо передбачити, а загалом спробуємо ще рік-два, у разі невдачі, про що не хотілося б думати, поїдемо в Бразилію.

– Яке враження склалося про наше суспільство?
– До честі жінок і не в образу чоловікам, українок вважаю розумнішими, і знаю, що відтепер охочіше співпрацюватиму саме із вашими жінками. Я не маю на увазі, що в Україні всі чоловіки поступаються слабшій частині людства, проте захоплений фаховістю й діловими якостями саме українок.











P.S. Про технологію No-till ми детальніше поговоримо з Даріо МАУРІ в наших наступних публікаціях…

Кого зацікавить заходьте: ТзОВ "Агро-ест"


Автор: Оксана ПАЛІЙ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі