друкувати


Про погоду квасоля розкаже

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-12 04:16:23

Цими днями християни готуються до великого свята Стрітення, яке відзначатимуть 15 лютого. У деяких селах перед цим днем готують ритуальні страви та ворожать на квасолі. За день-два перед святом старші жінки розпочинають готувати бобохи - ритуальні страви з великої та малої різнокольорової квасолі. Старожили кажуть, що ця страва символізує зустріч зими і літа.

"Ось, дитинко, кину мої біленькі та сорокаті бобошки та подивимося, яка влітку погода буде (різнокольорові - авт.), - примовляє 80-річна Олена Бадан, із села Микитинці Івано-Франківської міськради, перебираючи квасолю у великій тарілці". Цього прадавнього передсвяткового ритуалу ворожіння на квасолі перед приготуванням їжі пані Олену навчила ще її бабця, яка добре зналася на різних прикметах та так вміла готувати, що, напевно, півсела парубків своїми смаколиками причарувала.

За словами пані Бадан, ще у середині ХІХ століття напередодні Стрітення до хати знаної ґаздині, яка, як правило, ще й по весіллях куховарила, сходилися молоді жінки, аби навчитися готувати бобохи. Зрештою й до сьогоднішніх днів давній рецепт мало що змінився. "Ось треба взяти різнокольорової квасолі, та замочити на ніч у воді, потім годину варити. Готові бобохи товчемо зі смаженою на олії чи смальці цибулею або часником. Це вже кому як до вподоби. Готову масу кладемо на холодне місце, а самі тим часом тушкуємо у сметані розмочені капелюшки білих грибів та поливаємо розтовчену квасолю та додаємо різних приправ до смаку", - показує микитинецька кулінарка. - Був ще й солодкий варінт бобох: потовченою квасолею з цукром начиняли чорнослив та поливали медовою патокою з молоком. Це вже були дитячі ласощі".

На Стрітення діти, зібравшись після церкви, носили бобохи бідним, а потім ходили по селу та весну закликали. Адже, як відомо, на Стрітення зима з літом стрічається і ще невідомо хто кого переможе. А, щоб дізнатися про це, напередодні свята за допомогою квасолі ворожили. За розповідями бабці Олени, господиня хати, або старша жінка брали пригоршню квасолі, мішали та кидали на стіл. Якщо всередині опинилися великі білі квасолі, то й літо буде погожим, худібка добре пастиметься та буде велика і дасть добрий приплід; якщо випадали жовті, то чекай посухи, але найгірше, коли в центрі столу опинилися червоні. Це був поганий знак, що віщував падіж худоби та численні хвороби.

Сьогодні, коли такі магічні дії не що інше, як данина старовині, не одна бабця все ж коли-не-коли кине квасолю. "Бо ж тепер така погода, що ніхто й не збагне де зима, де літо, - сміється пані Бадан. - Але щоб на свято та й не було бобох, то вже гріх від Бога й сміх від людей".

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Микитинці, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі