друкувати


Дерево, яке пам’ятає динозаврів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-12 02:55:05

Дерево, що росте в коломийському парку ім. Трильовського, називають не лише гінкго, але й папоротниковим деревом, деревом життя, срібним абрикосом. Воно, можна сказати, священне. Всі дерева під час атомного бомбардування в Гіросімі загинули, а гінкго білоба вижило. Вижило воно й ще давніше, у льодовиковий період. З’явилось гінкго на землі 280 мільйонів років тому, тож пам’ятає динозаврів. І за весь цей час майже не змінилось. Його гілки з дивними листочками, що їх називають то гусячими лапками, то крилами метелика, який летить, то нігтями Будди.

В Японії, Китаї наречені в день весілля ділили листочок гінкго надвоє і зберігали все життя як запоруку подружньої вірності. Росли й ростуть гінкго в цих країнах біля храмів, прикрашали сади імператорів.

В Україні гінкго-білоба з’явилося 1818 року в Кримському ботанічному саду, звідки й розповсюдилось.

Щоосені в нашому парку можна побачити людей, які збирають пожовклі листочки священного дерева для лікувальних потреб. Так, воно має дуже широкий діапазон лікувальної дії. Однак може й зашкодити. Тому раджу звертатися, вживаючи його, за порадою до лікарів. Лише лікар, знаючи ваші хвороби, порадить, що краще: чай, настій з листочків, що важко дозувати, чи готові лікарські форми, виготовлені з цього незвичайного дерева.

Автор: Марія ГРИМАЛЮК
Джерело: "Коломийська правда" для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі