друкувати


Виховання горілкою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-12 01:02:21

Через пиятику в багатьох сім’ях часто виростають діти, які з вини батьків стають алкоголіками і наркоманами. Та непоодинокими є випадки, коли все-таки перемагає здоровий глузд. Дитина, надивившись досхочу на аморальний спосіб життя родичів, усвідомлює та аналізує всі їхні недоліки й розуміє, що потрібно вибиватись у люди. Саме про одного з таких підлітків, що мешкає в Коломиї на вул. Леонтовича, розповів мій знайомий Микола.

Погожого вересневого ранку, зайшовши до сусідів позичити ножівку, Микола привідчинив незамкнуті вхідні двері й став мимовільним свідком того, як його сусід Василь іще з одним дружком силоміць виховували шестирічного Віталія.

На столі лежала хлібина, консерва, коробка цигарок "Верховина" і, звичайно, літр розбавленого спирту, що його до Віталієвого вітчима з самого ранку приніс знайомий. Не помічаючи Миколи, друзяки взялися за свою справу. Але тут обізвався хлопчина, який, ледве протерши очі, зрозумів, що мати пішла на роботу, а вітчим лишився наглядати за ним. Малий просив їсти, на що почув: "Та ти що, здурів? Спочатку треба випити". Хоч як Віталій і відмовлявся, все ж таки, через голод, від сили випив п’ятдесят грамів. Простягнув руку до хліба і відразу дістав по голові від вітчима: "Ти куди, після першої не закусують!".

Не зауважуючи Миколи, компанія веселилась і далі. Віталія змусили випити ще. Замість закуски хлопчині сказали: "Тепер можеш два-три рази потягнути цигарку". У голові малого все попливло. Але вітчим з другом змусили перехилити й третю чарку, після якої малий просто відкинув голову на стіл і заснув.

Не втримавшись від злості, до хати вбіг Микола. Надавав стусанів пиякам, розігнав їх, вилив "точківську" горілку й відніс малого на ліжко.

Хочете знати подальшу долю Віталія? Після школи хлопець здобув кваліфіковану освіту плиточника, завдяки якій самостійно заробляє на життя. Про алкоголь навіть і чути не хоче.

Петро МИХАЛЬЧУК
Джерело: "Коломийська правда" для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі