друкувати


За гроші здоров'я не купиш

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-12 12:27:05

Свого часу ця книжечка, написана не вченим і не видатним спортсменом, стала сенсацією. В усій численній літературі з оздоровчої фізкультури, від порад античних лікарів до публікацій наших сучасників, мабуть, не знайдеться твору, який так глибоко розкриває життєву необхідність фізичних вправ для здоров’я людини.

Ця книжка – кооперативний захід. Кооперативно вона написана, кооперації вона потребує й надалі, при читанні, щоб читач зміг видобути з неї максимальну вигоду.

Ті сотні людей, яким довелося почути з уст ЛІДЬЯРДА про фізичну готовність (фізична готовність – це стан організму, при якому людина бадьора, здатна до активної діяльності), уже застосовують його доктрину бігу підтюпцем на практиці, однак попит на його методи значно перевищує можливості ЛІДЬЯРДА у встановленні особистих контактів, і ми вирішили, що я викладу систему ЛІДЬЯРДА, написавши цю книжку.

Книжка написана з єдиною метою – бути підмогою в зміцненні вашого здоров’я. Вона допоможе розібратися в розумінні роботи вашого організму, особливо в тих його функціях, які безпосередньо пов’язані з діяльністю серця і легенів. Допоможе зрозуміти, що означає на ділі бути фізично підготовленою людиною. Коли ж остання сторінка її буде прочитана, почнеться ваша участь у спільній справі.

Майже тільки від вас самих залежить, чи будете ви втішатися здоровим, енергійним життям до старості, чи впадете в неохайне, мляве існування і передчасно зруйнуєте здоров’я, як це трапляється з більшістю людей, що живуть у країнах з високим життєвим рівнем. У цих країнах коронарна хвороба – найбезжальніший убивця.

Високий рівень смертності від коронарної хвороби, на думку Артура ЛІДЬЯРДА, до чого приєднуюсь і я, зовсім не є неминучістю. Такого становища не буде, якщо люди правильно харчуватимуться і прилучатимуться до фізичної культури; якщо до їхньої свідомості дійде, що захист їхнього власного життя в їхніх руках і ногах також.

Я думаю, що багато чоловіків і жінок проходить по житті, так і не звідавши, що означає по-справжньому бути в стані фізичної готовності. Їм не відомі ні самопочуття по-справжньому здорової людини, ні радісне усвідомлення того, що будь-яка робота тобі до снаги й ніщо не викликає втоми. Та незважаючи на це, правильно розрахувавши зусилля, всі вони можуть забезпечити собі саме таке життя.

Я сподіваюся показати в цій книжці, як за умови незначного контролю своїх дій і пожертвування якоюсь часткою вільного часу (думаю, пожертвування приємного) ви можете забезпечити собі таке життя. А витрачений час відшкодується стократ на схилі віку.

Запам’ятайте насамперед такі істини. Коронарна хвороба може не бути неминучим супутником у прийдешні роки. Гроші не допоможуть людині зробити її судини кращими, ніж вони є.

Людина, якщо вона навіть має мільйон, не може заплатити комусь за те, щоб той робив вправи замість неї.

Боротьбу за продовження свого життя з допомогою правильного харчування і фізичної культури вам доведеться вести самому; багаті ви чи бідні – то байдуже. Звичайно, півгодини на день для вправ – це доволі вигідне розміщення "капіталу", якщо врахувати, що кожні такі півгодини принесуть 10 годин здорового, радісного життя.

Як часто ми чуємо слова заможної людини: "Я віддав би всі свої гроші за здоров’я!". Коли б вона мала хоч трохи здорового глузду й доклала деяких зусиль, у неї було б і те, і те. Адже все, що їй треба, полягає в елементарних знаннях щодо діяльності свого організму, його головних потреб, у розумінні того, що може бути на шкоду, яким чином уникнути цього! Майже всі чоловіки гайнують роки, щоб зробити собі кар’єру, і в цьому вони можуть досягти успіху. Та вони не воліють витратити й п’ятьох хвилин на вивчення потреб і можливостей власного організму для того, щоб поліпшені умови їхнього життя, яких вони так наполегливо добивалися, могли давати радість.

Однак незважаючи на те, що ваш організм роками зазнавав неправильного впливу, на його потреби не зважали надто довго, він усе ж таки ще здатний до відновлення, і далеко більшою мірою, ніж ви думаєте. Звичайно, за умови, що ви готові пожертвувати часом, докласти певних зусиль і запастися дещицею терплячості. З ослабленим, розладнаним організмом питання стоїть точнісінько так само, як із занедбаним ділом: і тому, й другому можна дати раду. Для відновлення того, що старанно знищували протягом не одного десятка років, треба лише декілька годин.

Я вірю, що люди, які просиділи за столом цілісіньких двадцять років, які не займались іншою "фізкультурою", окрім прогулянки від дому до авто і від авто до установи, можуть повернути собі здоров’я і сили. Все, що для цього потрібне, - звичайне здорове серце. І майже всі люди мають таке серце, навіть ті, хто протягом багатьох років надто легковажно до нього ставився.

Чому чоловіки страждають від коронарної хвороби набагато частіше за жінок? Я думаю, річ тут у тому, що чоловіки не навантажують себе фізичною працею так, як жінки. У середньому жінка щоденно витрачає далеко більше енергії, ніж чоловік.

Коли йде дощ, вона біжить знімати з мотузки білизну; вранці, прибираючи постіль, виконує згинання й розгинання; ті ж самі вправи вона робить протягом дня, виконуючи домашню роботу й готуючи їжу, жінка ходить по крамницях і з різних причин заглядає до саду стільки разів на день, скільки чоловік не набере й за тиждень, - усе це потребує від неї енергетичних витрат. Тим часом чоловік сидить у своєму зручному кріслі, і його не витягнути відтіля навіть на чашку кави.

Але відсоток серцевих захворювань зростає і серед жінок. Дедалі частіше сучасна жінка влаштовує свої справи, користуючись автомобілем. Механізація бере на себе частину її домашніх турбот. Однак та ж сама механізація забирає в жінки й частину фізичного навантаження. Нові плити й пилотяги, які не потребують практично жодних зусиль в управлінні, - все це чудові приклади людської винахідливості. Біда лише в тому, що ці речі роблять жінок ледачими не менше від чоловіків. У них забирають ту саму роботу, яку вони виконували щодня, й автоматична кнопка входить у їхню свідомість так само глибоко, як і в голови їхніх чоловіків.

(Далі буде)

Джерело: "Коломийська правда" для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі