друкувати


Д.ГАНУЩАК: Я не хочу існувати без айкідо

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-12 11:25:07

Наш світ – це безперервне протистояння. Кожний день, як новий бій. І часто, самі того не розуміючи, ми протистоїмо самі собі. Але ще гірше, коли ми звинувачуємо у своїх невдачах когось стороннього. Тоді люди, винні чи невинні, стають нашими ворогами і життя стає ще важчим. Що робити? Щоб подолати своїх ворогів і відновити гармонію у собі, необхідно обирати шлях найменшої агресії. Такий шлях найчастіше обирають люди, що вивчають давнє японське бойове мистецтво айкідо.

Це мистецтво бою було засноване в ХІХ столітті знатним японцем Моріхео УЄСІБОЮ. Айкідо – відмінне знання опорно-рухової системи людини в поєднанні з постійним удосконаленням тіла й духу. В Коломиї, у спортзалі школи № 9, тричі на тиждень проводить заняття з айкідо чарівний сен-сей – Дзвенислава ГАНУЩАК.

- Дзвениславо, що ти тепер робиш?

- Тренуюся, вдосконалююся, те, що завжди.

- Мене цікавить, скільки маєш занять, скільки людей у тебе вчиться, хто вони?

- Важке питання. Одні приходять, інші відходять. Занять поки що… Одна група загальна, вільна. Молодших, старших немає, тому що немає наразі можливості розділяти. Тут є і шестирічні, а найстаршому 48. Це Олег, тренер з карате. Він не буде падати просто так, може ще й в лоба дати при цьому. Цікавий чоловік: і своє порадить, і підхід свій покаже. Прагне, щоб айкідо було ефективним з точки зору каратиста.

- Кажуть, ти навіть вагітна тренувалась…

- Я до дев’ятого місяця ходила на тренування. Правда, не так ефективно займалася. Декретна відпустка тривала літній період. Син народився в червні, а в кінці серпня я вже пішла на роботу.

- Ти в друкарні ім.ШУХЕВИЧА більше не займаєшся?

- Причина та, що через кожні три години дитину треба годувати. Трачу час на цю групу, більше немає можливості.

- У вас, мабуть, є якісь семінари, конференції?

- Завжди є. 6-7 лютого якраз буде вручення поясів, і наші хлопці їхатимуть. Є кілька претендентів на кю. Наприкінці листопада був семінар у Коломиї. Там багато наших учнів здали на пояси. Це були такі початкові: дев’ятий, десятий кю. Здавали і шестилітні, і цей чоловік, що йому сорок вісім. Правда, менші, напевно, похворіли. Після різдвяних канікул мало людей.

- Яку користь принесло тобі айкідо, окрім незначного заробітку?

- Це справді незначні кошти, на цьому багато не заробиш. А користь… Я себе не усвідомлюю, не уявляю без айкідо. Змінився цілком мій світогляд. Це моє, і я тут як риба у воді. Це не наркотик, просто я не хочу існувати без айкідо. У моєму виборі важливу роль зіграв мійтренер. Мені сподобалося, що він не просто викладає, а намагається жити так, як викладає. Не просто сказав, пішов і далі почалося звичайне життя. Це мене зацікавило, і я подумала, що теж так хочу. Не можу сказати, що виходить. У мене маса мінусів, але я намагаюся. Тим більше що в мене син і хочеться стати кращою.

- Коли можна приходити до тебе на заняття?

- У вівторок, четвер, суботу. Увесь час вхід вільний.

- Які найвищі досягнення твоїх учнів?

- Біда в тому, що я їх постійно підганяю. Декого ніяк не можна примусити здавати, в них або мала самооцінка, або думають, що не готові, або не виходить з роботою. Готую одного учня на другий кю.

- А що таке кю і що таке дан?

- Є учнівські пояси і є вчительські, або майстерські. Учнівські пояси починаються з дев’ятого кю і до першого. Потім ідуть ступені майстерські, з першого дану починаються і до десятого.

- Дзвіно, твої заняття закінчуються затемна. Спокійно тобі повертатися додому?

- Спокійно. Якось не було в мене такої ситуації, щоб я на практиці могла використати свої знання.

- Чи змінилася вартість занять у зв’язку з кризою?

- Оплата не піднялася. Ми розуміємо, що для декого і це багато. Люди не отримують зарплатні, а когось скоротили.

- Які плани на майбутнє?

- Планую, якщо все буде добре, поїхати на літо у Закарпаття. Там буде семінар з айкідо, на якому здаватимуть на пояси. Це і відпочинок і тренування.

- Чому немає змагань з айкідо?

- Деколи змагання практикують для того, щоб вибити гроші з оргкомітету. Бо як назвеш це змаганням, то у великих містах оргкомітет може видати гроші на організацію. А якщо це просто семінар, то нічого не буде. Взагалі в природі айкідо немає такого поняття, як змагання. Моріхео УЄСІБА навмисне зробив так, щоб не було духу суперництва, не було "я кращий, ти гірший". Просто займаємося для того, щоб самовдосконалюватися, кожен на своєму рівні.

Джерело: "Коломийська правда" для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі