друкувати


ФІРТАШ готує удар у відповідь

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-10 04:45:35

рус.версия | Дмитро ФІРТАШ ще раз доводить, що недаремно заслужив репутацію людини з багатогранним підприємницьким талантом і міцною хваткою. Після фактичного усунення зусиллями ТИМОШЕНКО його посередницької компанії з міжнародного газового ринку, він близький до того, щоб отримати контроль не тільки над однією з українських силових структур, але й над найбільшим державним банком країни, який, за сумісництвом, є основним кредитором... НАК "Нафтогаз". Схоже, зовсім скоро нас чекає другий раунд...

Новим помічником Дмитра Васильовича в освоєнні банківського сектора української економіки став голова правління державного Ощадбанку, Анатолій ГУЛЕЙ.

Призначений зусиллями регіоналів ще за часів другого прем'єрства Януковича, ГУЛЕЙ зарекомендував себе як хороший виконавець волі свого вищого керівництва, незалежно від політичного забарвлення останнього. Тому зовсім скоро ГУЛЕЙ чітко і без зайвих питань виконував інструкції вже нового Кабінету Міністрів щодо реалізації одного з головних пунктів передвиборчої програми Тимошенко - компенсації вкладів Ощадбанку СРСР. У свою чергу, і Президент, і "Регіони", що перейшли в опозицію вимагали відставки ГУЛЕЯ, але особливих результатів досягти не змогли.

І ось тепер є всі підстави вважати, що у ГУЛЕЯ з'явився новий вищий керівник.

ФІРТАША та ГУЛЕЯ пов'язує давнє знайомство, земляцтво і навіть далекі родинні зв'язки. Їх сьогоднішня співпраця, за наявною у нас інформацією, почалася пропозицією ФІРТАША виступити головним консультантом в справі з придбання корпоративних прав банку "Надра" в обмін на частку в пакеті, що купувався. Прийнявши пропозицію, ГУЛЕЙ брав активну участь у всіх засіданнях НБУ з питань фінансової стабілізації банку "Надра" (в тому числі - і за широке висвітлення в подальшому в пресі питання рефінансування банку), і навіть у внутрішніх нарадах керівництва "Надр".

Як повідомило наше джерело в "Ощадному", на порядку денному держбанку стоїть ухвалення відразу декількох програм лояльності щодо банку "Надра" - по таких напрямках, як інкассаційні послуги, об'єднання мережі банкоматів, міжбанківське кредитування, співпраця регіональних мереж і т.д.

Тим часом, за результатами "газової війни" у ФІРТАША, що багато років комфортно займав свою нішу, виникла необхідність відвойовувати "плацдарм" і паралельно шукати альтернативні джерела фінансування головної довгострокової інвестиції - власного політичного проекту.

Одним з перших публічних кроків Дмитра Васильовича по відновленню власного status quo (статус кво) стало недавнє призначення члена його команди на посаду першого заступника голови СБУ.

Вже зрозуміло, що ще раніше ФІРТАШ провівши з секретаріатом президента успішні переговори про "оренду" підконтрольних Банковій членів спостережної ради Ошадбанка - п'ятірки, призначеної указом президента плюс представника парламенту, що представляв інтереси СЕМЕНЮК (цікаво, що троє з вищевказаних шести членів спостережної ради також є земляками і давніми знайомими ГУЛЕЯ і ФІРТАША).

Такий "блокуючий" пакет дає можливість ГУЛЕЮ спокійно працювати на нового шефа, хоч ще недавно президентська п'ятірка не припиняла спроб якщо не зняти, то, по крайній мірі, всіляко ускладнити його роботу.

В обмін на свій спокій, за наявною у нас інформацією, ГУЛЕЙ дав згоду на організацію за рахунок ресурсів Ощадбанку фінансової підтримки політичного проекту, очолюваного ще одним їх земляком - Арсенієм ЯЦЕНЮКОМ.

Пікантність ситуації полягає ще й у тому, що Ощадбанк зовсім нещодавно виступив в якості великого кредитора НАК "Нафтогаз", якому, як відомо, згідно підписаних у Москві договорів, повністю перейшли функції "Росукренерго". Про кредитувавши, за різними даними, на суму від 10 до 19 мільярдів гривень "Нафтогаз", "Ощадбанк" тепер має повний доступ до всієї фінансової звітності НАКу. Більш того, в заставу по кредитах, напевно, були надані всі ті ж надходження від контрактів на транзит газу...

Секретаріат Президента, за нашою інформацією, у даному процесі навряд чи відіграє провідну роль - швидше за все, як і у випадку з новим першим заступником голови СБУ ХОРОШКОВСЬКИМ, з їхнього боку має місце банальна "продаж" місць. Де-не-де, а в подібних питаннях купівлі-продажу у Дмитра ФІРТАША є, скажімо так, деякий досвід і можливості.

Тим більше, що при відносно невеликих витратах для нього, він отримує ситуацію з потрійною вигодою. По-перше - вдала угода з купівлі банку "Надра". По-друге - відпадає необхідність організовувати фінансування політпроекту "Молоде дарування" з власної кишені - замість неї з'являється можливість зробити це за рахунок коштів державного банку. Ну і по-третє - доступ до кредитної справи "Нафтогазу", який дає масу можливостей для творчості.

У тому, що здатності до творчості Дмитру Васильовичу не займати, сумніватися нікому не доводиться.

Автор: Соломон ЛІБЕРМАН, Коломия ВЕБ Портал
Фирташ подготовил контрудар
Обговорити на форумі