друкувати


В.ЧЕРВОНІЙ: Що означає для України призначення патріархом Кирила

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-10 03:47:42

Схоже, що без старшого брата нам ніяк не обійтися. Навіть у питаннях віри. Інтронізація 1 лютого Кирила ще раз підтвердила цей факт. Заява новообраного патріарха про те, що один із перших візитів буде в Україну, могла б лестити нашому самолюбству, якщо б події сьогодення не були так заангажовані.

Василь ЧЕРВОНІЙ, член Вищої церковної ради УПЦ Київського патріархату, староста Свято-Покровського катедрального собору в Рівному, голова фракції Української народної партії у Рівненській облраді, народний депутат ІІ, ІІІ та ІV скликань, погодився прокоментувати для Коломия ВЕБ Порталу:

- Обрання, а точніше призначення Кирила Гундяєва, який належить до так званого Пітерського клану і на короткій нозі з президентом Путіним – найгірший із варіантів для України. Це означає посилення московської експансії. У нашій державі побільшає проблем через зростаючу агресивність російської православної церкви, яка "з часів Петра І фактично стала підрозділом владних структур". Участь української делегації в соборі пан Червоній вважає ганебною позицією, яка підкреслює, що сподівань на об’єднання в Єдину помісну православну церкву з російського боку годі чекати.

Чи в силі хтось у нашій державі мінімізувати такий вплив російського православ’я? На думку пана Червонія, це можливо, якщо наша влада займала б чіткі позиції стосовно створення Єдиної помісної православної церкви, і це було б видно реально, а не в промовах перед виборами. Ще один спосіб запобігти московській експансії – об’єднання всередині України між УПЦ та УГКЦ. Однак реалії, як завжди, далекі від бажаного.

Автор: Оксана ПАЛІЙ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі