друкувати


Берег річки розрив - собі гірше зробив...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-10 12:18:26

Ще чимало із тих наших краян, котрі в липні минулого року потерпіли від стихійного лиха, не змогли й досі повністю усунути його наслідки в своїх оселях, на обійстях. Спеціалісти називають різні причини повені, а серед них і такий фактор, що підсилив її катастрофічні маcштаби, як несанкціонований забір піщано-гравійної суміші в руслах рік.

Зрештою, чим обертається це для села, через яке або мимо якого протікає річка, місцеві жителі якщо ще не відчули, то відчують неодмінно. Бо заготівля піску та каменю в недозволених місцях призводить до зміни русла водної артерії і через те збільшується сила паводків, які в прирічкових долинах знищують урожай на городах, замулюють луки. А чому пропадає вода в криницях на подвір’ях у багатьох селян? Виявляється, це також пов’язане з пониженням рівня води в річці, яке зумовила самовільна заготівля піску, гравію, каменю їхніми ж односельцями.

Особи, перейняті меркантильним інтересом хвилинної вигоди, відганяють від себе думку про те, що вони є по суті екологічними самогубцями. Адже, руйнуючи русло річки, тим самим завдають шкоди і самим собі, своїм дітям і внукам, котрі в майбутньому гостро відчують результати такого екологічного недбальства.

Як бореться з цим негативним явищем державна екологічна інспекція в області? Ось що відповів на моє запитання начальник інспекції Ігор ЯКІВЧУК:

- Ми передусім застерігаємо громадян, роз’яснюємо, що тих, хто здійснює несанкціонований забір піщано-гравійної суміші з об’єктів водного фонду області, чекає адміністративна, а то й кримінальна відповідальність. Звісна річ, постійно проводимо і рейдові перевірки. Всього торік притягнули до адміністративної відповідальності 365 таких порушників екологічного законодавства. Їм доведеться відшкодувати майже 650 тис. грн. збитків, завданих навколишньому природному середовищу, та ще й сплатити штрафів на понад 29 тис. грн. За матеріалами наших перевірок правоохоронні органи порушили дві кримінальні справи.

- У яких районах екологічні інспектори найчастіше фіксують незаконний забір піску, гравію, каменю?

- У Коломийському, Тисменицькому, Галицькому, Надвірнянському, Снятинському та Косівському районах. Приміром, під час недавнього рейду, перевіряючи дотримання вимог природоохоронного законодавства на р. Пруті в адміністративних межах першого з названих районів, працівники інспекції лише за один день виявили стільки порушень, що до адміністративної відповідальності було притягнуто одразу сім осіб. Їх оштрафовано на загальну суму 561 грн., окрім того, вони мають відшкодувати 1063 грн. заподіяних довкіллю збитків.

Свіжий приклад. Екологічні інспектори виявили й припинили незаконний забір піщано-гравійної суміші на території Камінної Надвірнянського району. За це сільського голову притягнуто до адміністративної відповідальності.

- Але ж тим жителям сіл, котрі закладають фундаменти і зводять нові оселі, не обійтися без будматеріалів, про які ведемо мову, а їх найпростіше заготовити на найближчій річціѕ

- На території Івано-Франківщини, - сказав Ігор Михайлович, - низка підприємств займається реалізацією піщано-гравійної суміші та каменю на законних підставах. Отож громадяни мають можливість цілком легально купити, а не заготовляти ті будматеріали де прийдеться, розриваючи береги річок, порушуючи природні екосистеми, що склалися тут за багато років, і цими своїми незаконними діями наражати на екологічну небезпеку довкілля, своє село, зрештою самих себе, повідомляє Галичина.

Обговорити на форумі