друкувати


Медики: Вживання жирної риби допомагає очищати судини

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-09 01:48:47

Вчені з медичного центру при Колумбійському університеті продовжують розкривати переваги жирних кислот омега-3, які, як було відомо раніше, запобігають психічним захворюванням і можуть боротися з першими ознаками старіння.

Як виявилося, люди, які віддають перевагу харчуванню сардинами, тунцем, лососем захищають себе від засмічення судин, оскільки кислоти омега-3 здатні знижувати рівень тригліцеридів - складних ефірів гліцерину і одноосновних жирних кислот, які входять в клас ліпідів.

Дослідницька група з чолі з Ричардом Дж. ДЕКЕЛБАУМОМ з'ясувала, що дієта, багата жирною рибою, здатна запобігти накопиченню жиру в аорті - головної артерії серця. Його команда довела благотворний вплив омега-3, поділивши піддослідних мишей на групи: збалансованої дієти, "західної" дієти (з високим вмістом жирів) і дієти з підвищеним вмістом жирів омега-3. Вчені довели, що кислоти омега-3 здатні запобігти відкладенню в артерії ліпопротеїнів низької щільності. Це пов'язано зі здатністю кислот зменшувати рівень ліпази ліпопротеїнів, яка приліпляла холестерин до стінок судин.

Вчені радять людям, що піклуються про здоров'я серця, включати жирну рибу в раціон для профілактики захворювань, повідомляють Подробности.

Обговорити на форумі