друкувати


МВФ та Україна - Україну поки залишили без кредиту

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-09 11:49:41

Місія МВФ не змогла переконати український уряд в необхідності перегляду бюджету та відклала другий транш кредиту. Виділення другого траншу кредиту Міжнародного валютного фонду, на який розраховує Нацбанк, перенесли на невизначений термін. Причиною стали невдалі переговори у Києві: місія МВФ не змогла переконати український уряд в необхідності секвестру бюджету і перегляду його дефіциту.

Для вирішення проблем місія готова "у найближчі тижні продовжити дискусії з представниками влади України", йдеться у заяві МВФ. Втім, як стало відомо "Комерсант-УкраЇна", переговори поновляться лише у разі зміни позиції української влади.

Один з українських парламентерів розповів журналістам, що для МВФ ключовим питанням став дефіцит бюджету і джерела його покриття. В кінці жовтня 2008 року Україна пообіцяла МВФ бездефіцитний бюджет-2009, але затвердила його з перевищенням витрат над доходами в 31,1 млрд грн – 2,96% від ВВП.

Щодо НБУ, за словами джерела, фонд стурбований паралічем рефінансування через необхідність узгодження його процедури з Кабміном – з 1 по 29 січня НБУ не видавав банкам кредити overnight, - а також тим, що в групі найбільших, стрес-аналіз активів яких за методикою МВФ вже завершений, 2 банки з 18 ще не погодилися збільшити капітал (перевірка найбільших банків групи завершиться 24 лютого).

Вивчає МВФ і заяву прем'єр-міністра Юлії ТИМОШЕНКО про переговори України з шістьма провідними країнами світу про фінансування ними дефіциту бюджету – нібито ці країни направлять 21 млрд грн до стабілізаційного фонду. Їх отримання може скоректувати кредитну лінію МВФ.

У Секретаріаті президента вважають, що місія МВФ не завершилася видачею грошей з вини уряду. "Ситуація розвивалася таким чином: місія МВФ приїхала, вивчила ситуацію і разом з Мінфіном розробила низку рекомендацій. Проте вони не були сприйняті прем'єр-міністром", - сказав керівник головної служби соціально-економічного розвитку СП Роман ЖУКОВСЬКІЙ.

"Тому до Києва терміново прибув директор європейського департаменту МВФ, що показує неординарність ситуації. Але і він, ймовірно, не добився від уряду підтримки ініціатив", - пояснив він.

За словами ЖУКОВСЬКОГО, в ході переговорів з боку представників фонду піднімалися питання оптимізації роботи "Нафтогазу" і Пенсійного фонду, збільшення прибуткової бази бюджету. Також місія пропонує збільшити повноваження НБУ.

"МВФ прямим текстом вимагає вилучити з бюджету ст. 84, 86, що обмежують повноваження Нацбанку. У МВФ зазначають, що чекають від Нацбанку енергійнішої політики. Ймовірно, йдеться про банкрутство ряду банків, що викликає побоювання в НБУ", - сказав він.

У Нацбанку сподіваються, що Україна отримає другий транш. "Будуть продовжені переговори на рівні і прем'єр-міністра, і президента, і Нацбанку. Потім, якщо ми знаходимо компроміс, місія готує репорт і направляє його раді директорів", - сказав заступник голови НБУ Олександр САВЧЕНКО.

За його словами, НБУ всі завдання меморандуму з МВФ виконує. "Залишилося знайти загальну точку зору по бюджетному дефіциту. Я думаю, МВФ готовий прислухатися до позиції уряду, але і ми повинні прислухатися до них. Сподіваюся, ми отримаємо другий транш, який необхідний", - наголосив чиновник.

Експерти також сподіваються на успішне завершення переговорів. "Ймовірно, у разі незгоди уряду з пропонованими заходами відповіддю з боку МВФ стане припинення видачі кредиту. Це не тільки поставить під загрозу фінансову стабільність, але і може різко понизити довіру до України", - побоюється директор економічних програм Центру ім. РАЗУМКОВА Василь ЮРЧИШИН, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі