друкувати


Аналітики: Пік девальвації гривні очікується у травні-липні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-07 11:26:46

Аналітики інвестиційної компанії Phoenix Capital (Київ) прогнозують в 2009 році середньорічний курс гривні на рівні 12 грн/$1 і його пікове значення - 15 грн/$1 - у травні-липні. "Період відносної стабільності національної валюти підходить до завершення і найближчим часом гривню очікує новий виток девальвації", - говориться в прес-релізі інвесткомпанії з посиланням на її аналітичний звіт.

Відносну стабільність національної валюти протягом січня поточного року аналітики пояснюють низьким рівнем попиту на гривню, який стримував тиск нестачі гривневої ліквідності, а також інтервенціями Національного банку України (НБУ), ефективність яких збільшувалася завдяки низьким обсягам торгів на міжбанківському ринку.

"На тлі конфронтації НБУ та уряду рефінансування банків було практично заморожене, тому залишки на коррахунках упали до 15 млрд грн, найнижчого рівня з листопада. Дефіцит нацвалюти відчувався і за дорожнечею гривневих позик - ставки по кредитах овернайт на міжбанківському ринку виросли до 50-70%, найвищого рівня з початку публікації даної статистики НБУ в 2004 році", - наведені в прес-релізі слова аналітика Андрія НЕСТЕРУКА.

Незважаючи на те, що в перший тиждень лютого НБУ збільшив середньоденний обсяг інтервенцій до $150-200 млн із $50-100 млн у січні, експерти відзначають, що Нацбанк не зможе тривалий час утримувати нинішній темп інтервенцій: регулятор уже витратив $2 млрд із запланованих на перший квартал $5 млрд. Крім того, згідно з їхньою оцінкою, НБУ буде змушений продати НАК "Нафтогаз України" ще близько $1,5 млрд.

"Решти ресурсів не вистачить для щоденних інтервенцій на рівні $150-200 млн", - підкреслюють аналітики Phoenix Capital.

Більше того, на їхню думку, навіть виділення Міжнародним валютним фондом (МВФ) наступного траншу кредиту stand-by не зробить значного позитивного впливу на курс гривні.

Разом з тим у випадку виникнення проблем з виділенням другого траншу кредиту МВФ на ринку можуть почати проявлятися панічні і спекулятивні настрої. "Ми оцінюємо ймовірність позитивного рішення МВФ вище 50%, однак імовірність затримки траншу все-таки значна, тому що місія МВФ стурбована величезним реальним дефіцитом бюджету, який, за нашими оцінками, досягає 8-10% ВВП", - пояснюють експерти інвесткомпанії.

Джерело: Finanse ua
Переклад: Олег БОРОДАЧ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі