друкувати


Правозахисники виступають проти сервісу Google Latitude

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-07 10:58:32

Днями компанія Google інтегрувала в картографічний сервіс Google Maps нову функцію Latitude, призначену для мобільних пристроїв, за допомогою якої користувач телефону може спостерігати на карті переміщення своїх знайомих, активованих Latitude.

Нова функція миттєво привернула увагу правозахисників. В Google, звичайно, подбали про таємницю особистого життя: передбачена можливість у будь-який момент відключити відстеження місцезнаходження або внести людину в список "невидимість". Однак Саймон Девіс, глава британської правозахисної організації Privacy International, що має філії в країнах Європи та США, впевнений, що поточний рівень реалізації функції Latitude цілком допускає її використання в сумнівних цілях.

Приміром, багато компаній надають своїм співробітникам корпоративні мобільні телефони. А це значить, що людина може користуватися апаратом і навіть не здогадуватися про те, що за його пересування спостерігає начальство. Інші досить життєві приклади: аналогічний телефон батьки можуть подарувати дитині; зловмисник може активувати функцію Latitude в той час, коли телефон лежить без нагляду у громадському місці.

Поки постійні нагадування про активування функції Latitude відображаються тільки на комунікаторах BlackBerry. Для моделей інших виробників ця опція ще не реалізована; в Google ж обіцяють виправити ситуацію в майбутніх оновленнях Latitude, повідомляють Подробности.

Обговорити на форумі