друкувати


У селі ще кризи нема

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-06 03:21:35

У Коломийському районі розпочалися щорічні традиційні звіти сільських та селищних голів перед своїми громадами. Однією з перших звітувала війт села Сідлище Надія ВОЛОВСЬКА. Як відомо, це село розташоване далеко від Коломиї, тому й люди тут живуть якось осторонь гамірливої цивілізації.

До села веде поганенька дорога, про ремонт якої мовиться не один рік, у зв’язку з цим виникають проблеми зі сполученням, бо перевізники відмовляються їхати цим маршрутом. Проте й за таких, здавалося б, незручностей, можна знайти позитив, скажімо, місцеві діти не мають доступу до гральних автоматів, барів, які є в місті, а тому виростають чистішими, в гармонії з природою. Та й загалом сідлищанці — спокійна й неконфліктна громада, а тому збори селян тут відбуваються без з’ясування стосунків, як це подекуди буває в інших селах.

Надія ВОЛОВСЬКА розповіла, чим наразі живе Сідлище, відзначила позитивні зміни, зокрема, в підвищенні народжуваності, адже за минулий рік тут народилося аж 15 дітей. Відзначила добру співпрацю й порозуміння зі своєю громадою, а також з районною владою. Крім доріг, які потребують ремонту, селяни мають проблему з реалізацією молокопродуктів та овочів, тому на зборах порушили питання про те, щоб було б добре мати щось на зразок заготівельного пункту.

На звіт сільського голови завітав голова райдержадміністрації Михайло ВІНТОНЯК. Він оцінив добру роботу Надії ВОЛОВСЬКОЇ, а одним із показників цієї роботи є кількість скарг від громади, які надходять у РДА. Як зазначив Михайло Іванович, скарг із Сідлища за звітний період не було. Він також пообіцяв силами району підсипати дорогу до села, проте стане це можливо лише тоді, коли в Кийданцях буде відкрито кар’єр. А ще район спробує підсобити учням шкільним автобусом. Йшла мова й про необхідність, з метою теплозбереження, встановлювати в приміщеннях сучасні металопластикові вікна, й про вивіз сміття з території села, й вкотре наголошувалося про пильність з боку селян під час укладання договорів з інвесторами на оренду земельних паїв.

Перед сідлищанцями також виступив депутат районної ради Петро РУДНИЦЬКИЙ, який заохочував місцевих жителів до розведення ВРХ, оскільки для цього тут є всі сприятливі умови, зокрема, великі пасовища.

Деякі шкільні питання з першою особою району обговорив директор Сідлищенської ЗОШ Ігор ВОЛОВСЬКИЙ, він також подякував за увагу, яку приділяє районна влада до шкільних проблем.

Слід наголосити, що люди, які зійшлися до клубу, були налаштовані доброзичливо, це стосувалося й Надії ВОЛОВСЬКОЇ, яка в своїй промові, коли зайшла мова про світову кризу, бадьоро зазначила: "У нашому селі ще кризи нема", — і це, не зважаючи на справді таки чималі проблеми.

Не обійшлося традиційно й без звітів завідувачок: сільської бібліотеки — Галини ГОЛОД й клубу — Стефанії ЯКОВЕНКО. А на завершення силами місцевих аматорів, переважна більшість яких — школярі, відбувся тематичний захід, присвячений Героям Крут, і весела розколяда.

Автор: Оксана КРОХМАЛЮК
Джерело: "Вільний голос" для Колмия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі