друкувати


Не боргувати, а своєчасно виконувати обов’язок перед державою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-06 02:47:06

На життєдіяльність держави найважливіший вплив мають своєчасно і в повному обсязі сплачені податки. Адже вони складають основну частину як державного, так і місцевого бюджетів. А від їх виконання залежить вирішення практично всіх соціальних програм, це і заробітна плата медикам та вчителям, своєчасно виплачені пенсії та стипендії, відремонтовані шляхи та комунікації, тепло і затишок у кожному домі.

Працівники ДПІ в м. Івано-Франківську при спілкуванні з платниками роз’яснюють їм, що податки повинні сплачуватися добровільно, а не примусово. Однак, не всі платники податків усвідомлюють те, що несвоєчасна сплата податків приводить до погіршення фінансово-господарського стану саме їхніх підприємств. Адже при такій несвоєчасній сплаті податків підприємство-боржник змушене платити ще й пеню та штрафні санкції, повідомляє ДПА в Івано-Франківській області.

Для стабілізації фінансового стану сумлінних платників податків податківцями в окремих випадках розглядаються питання і щодо надання розстрочки на суму податкових зобов’язань, які виникають у поточному місяці.

Проте, незважаючи на реальні можливості зменшення податкового боргу за рахунок різноманітних джерел, певна категорія платників податків все ж таки допускає несвоєчасну сплату платежів до бюджету, що змушує підрозділи стягнення податкового боргу міської ДПІ застосовувати весь спектр заходів примусового стягнення до таких боржників. Це і реалізація майна підприємств, вилучення готівки, накладення адміністративних арештів, подання позовів в господарський суд на визнання підприємств банкрутами, направлення звернень у відповідні установи про розірвання контрактів з їх керівниками тощо.

Станом на 01.01.2009р. загальна сума податкового боргу підприємств міста Івано-франківська складала 110,8 млн. грн., в т.ч. сума податкового боргу по суб’єктах господарювання, відносно яких триває процедура банкрутства – 47,1 млн. грн.

Протягом 2008 року працівниками податкової служби Івано-Франквська - податковими керуючими постійно вживались заходи, спрямовані на погашення податкового боргу. Загальна сума забезпечених поступлень склала 75,0 млн. грн., в т.ч. до державного бюджету – 69,9 млн. грн. З них сплачено платниками податків у період дії податкових вимог до прийняття рішення про застосування заходів стягнення – 7,9 млн. грн.

В розрізі заходів стягнення надходження до Зведеного бюджету склали:
- за рахунок вилучення готівки – 265,3 тис. грн.;
- від реалізації майна – 73,6 тис. грн.;
- стягнуто за виконавчими документами суду – 2480,9 тис. грн.;
- поступлення від підприємств–банкрутів склали 3338,8 тис. грн., в т.ч. за рахунок реалізації їх майна – 52,2 тис. грн.;
- в результаті застосування адміністративних арештів – 59,0 тис. грн.

Крім того, з метою стягнення податкового боргу в судовому порядку підготовлено та направлено в юридичний відділ матеріали по 219 суб’єктах господарювання на загальну суму боргу 22,6 млн. грн. Протягом 2008 року податковими керуючими також проведено 89 перевірок стану збереження майна, що перебуває в податковій заставі та виявлено 21 порушення, а в 3-х випадках застосовано штрафні санкції на суму 115,3 тис. грн. На сьогодні, завдяки вжитими податківцями міста Івано-Франківська заходами, борг минулого року зменшено більш ніж на 1 млн. грн

Обговорити на форумі