друкувати


Сироти при живих батьках

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-06 01:44:19

Редакція "Вільного голосу" тісно співпрацює з кримінальною міліцією у справах дітей. Читачі, напевне, пам’ятають інтерв’ю зі старшим оперуповноваженим Вадимом ВАСИЛЕЦЬКИМ про проблеми бездоглядності, безпритульності дітей, насилля у сім’ї. Сьогодні ми пропонуємо продовжити цю тему у розмові не тільки з паном Вадимом, а також новопризначеним керівником цієї служби Ігорем КОПИЛЬЦІВИМ.

— Користуючись нагодою, — одразу зауважує Ігор Васильович, — хотів би представити інших членів нашого підрозділу — це оперуповноважені Дмитро ЧОБАНЮК, Василь ІВАНИЩУК, Петро ГРИГОРУК. У такому складі ми працюємо, зокрема, спільно з медиками виявляємо факти бездоглядності дітей. Тож принагідно хотів би подякувати за плідну співпрацю завідуючій педіатричним відділом дитячої поліклініки Дарії ЮЗЮК. За зібраними нами матеріалами нещодавно порушено кілька кримінальних справ.

Один із наведених моїми співрозмовниками прикладів стосується коломийського подружжя, яке має двійко хлопчиків. Старшому вже шість років, а меншенькому всього кілька місяців. Батьки живуть на дитячі гроші, вірніше, пропивають їх. Через такий спосіб життя діти мають серйозні проблеми зі здоров’ям. Відколи ця сім’я потрапила під контроль служби у справах дітей райдержадміністрації та кримінальної міліції у справах дітей, є зміни на краще. Дасть Бог, горе-батьки виправляться, інакше дітей у них заберуть.

В обласний притулок для неповнолітніх потрапила десятирічна коломиянка, мати якої теж зловживає оковитою. До того ж, жінка веде розгульний спосіб життя, отож і дівчинка повсякчас була змушена перебувати в сумнівних компаніях. У свої десять років вона встигла надивитися багато на що, а ось до школи ходила всього кілька разів. У притулку дівчинка перебуватиме три місяці, поки вирішиться питання позбавлення материнських прав її неньки, відтак дитину влаштують в Угорницький інтернат для дітей, позбавлених батьківської опіки і піклування.

Ще одна сумна історія про родину, яка мешкає в одному з сіл Коломийського району, де батьки, знову ж таки, пиячать. Їхня малолітня дитина захворіла на запалення легень і через недогляд — померла. Медики стверджують: якби батьки вчасно звернулися за допомогою, трагедії можна було б уникнути. У цій сім’ї зростає ще троє малолітніх дітей, їхньому життю теж не позаздриш: шестирічна дівчинка досі не навчилася говорити, хоча обстеження дитини у центрі "Надія" при обласній психіатричній лікарні підтвердило, що дівчинка не є розумово відсталою. Ця сім’я перебуває на обліку в кримінальній міліції як неблагополучна, проти батьків порушено кримінальну справу.

Невимовно гірко, що діти, маючи тата й маму, сім’ю, страждають. Для них стіни притулку для немовлят у Надвірній, обласного притулку в Івано-Франківську, школи-інтернату в Угорниках тощо виявляються набагато затишнішими, ніж у рідній домівці. До речі, в Надвірній є двоє малят з Коломийщини, яких матері залишили ще в пологовому будинку. До останнього служба у справах дітей райдержадміністрації, кримінальна міліція у справах дітей сподівалися, що таки заболить серце жінок за рідними кровиночками і вони заберуть їх... На щастя, є бажаючі всиновити цих сиріток при живих матерях.

У поле зору працівників кримінальної міліції у справах дітей потрапляють не тільки неблагополучні сім’ї. Трапляється, що з батьком-матір’ю усе якраз гаразд, про дитину вони дбають, віддають їй любов, ласку, тож невтямки, звідки у тієї стільки жорстокості. "Інакше як силовими методами підлітки просто не вміють розв’язувати свої конфлікти", — констатує Вадим ВАСИЛЕЦЬКИЙ. Але це вже тема наступної публікації.

Автор: Вікторія КОХАН
Джерело: "Вільний голос" для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі