друкувати


І косуля, і олень мають їжу на ввесь день...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-06 12:01:18

У Богородчанському районі, на угіддях мисливського господарства "Космечара" добре організовано зимову підгодівлю лісових тварин.

Тут, на великій території Чорного лісу, на звірів не тільки полюють, а й дбають, аби вони були здорові, мали що їсти та швидко розмножувалися. Адже згідно "Програми ведення мисливського господарства", розробленої Львівським лісотехнічним університетом, якою тут керуються, полювати можна тільки тоді, коли є надлишок особин тих чи інших тварин.

Двадцять хвилин їзди видаються годиною, бо ж навколо - така краса, що здається час зупинився. Раптовий шум і тріск сухих гілок примушує здригнутися. Кілька косуль стрілою майнули повз машину. В глибину лісу потягнувся слід від копит та соломинок.

Богородчанці кидають у годівничку маленький оберемок сіна, розповідаючи як косулі ласують сухою травичкою. Їм зима не страшна, проблеми створює часом великий шар снігу, бо тоді важко добратися до підніжного корму. Але зараз снігу, на щастя, небагато. Щодня годівнички наповнюються вщерть, проте копитні не особливо їдять те, що їм дають люди. А це означає, що їм цілком вистачає лісової їжі.

Інша справа солонці (спеціально видовбані в деревах заглиблення, куди накладають сіль-лизунець - авт.). У зимовий час, коли у самців починається ріст нових рогів, це тваринам дуже потрібно. Тому біля цих ласощів і водночас вітамінів часто буває черга. Адже для того, щоб роги нормально росли, тварини повинні щодень по кілька раз їсти сіль. Кілька років тому богородчанці привезли з Німеччини сіль, збагачену кальцієм, магнієм, калієм та іншими мінералами. Це позитивно впливає на ріст рогів і на формування скелету.

Наповнивши годівнички, мисливці трохи від’їжджають вглиб та починають "ховати" в кущах жолуді й кукурудзу для кабанів. Адже лісових свиней краще підгодовувати в умовах, наближених до природних. Уже давно виявили, що хряки охочіше їдять те, що начебто знаходять самі. Якщо поставити їжу на рівному місці, то, будьте певні, кабани можуть навіть не підійти, а коли "сховати", то вже через годину-дві нічого не залишиться.

Буває, що тваринам узимку завдають клопоту хижаки. Ведмеді взимку зазвичай сплять. Але часто необережні лісоруби будять клишоногого. Ось тоді він може бути небезпечним і навіть нападати на людей та інших тварин. Небезпечні й вовки. Їх у лісовому господарстві не підгодовують, бо сіроманці у будь-яку пору року легко здобувають собі їжу та й, чого гріха таїти, часто завдають шкоди людям. У крайніх від лісу господах щозими не дораховуються кількох собак, які для вовків є великим делікатесом.

Непогано дають собі ради в лісі лисиці та зайці. Тільки-от останнім часом рудих косить невідома хвороба, внаслідок якої вони дістають сказ. В такому разі варто проводити відстріл хворих тварин. Отже їхнє поголів’я катастрофічно зменшується.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Чорний ліс, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі