друкувати


Прокуратура веде нагляд та вживає заходів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-06 11:52:31

Важливим засобом запобігання злочинності та формування в суспільстві об’єктивної думки щодо виконання органами прокуратури покладених на них завдань і функцій є принцип гласності у діяльності прокуратур усіх рівнів. Основним завданням наглядової діяльності органів прокуратури є захист гарантованих Конституцією та законами України прав і свобод людини та громадянина, державних та публічних інтересів.

Прокуратурою району протягом 2008 року проведено понад 160 перевірок на підприємствах, в установах, організаціях різних форм власності, а також у фізичних осіб — підприємців. Порушено 26 кримінальних справ (із них 15 у сфері захисту конституційних прав і свобод громадян, 10 — у сфері економічних відносин, 1 — у сфері охорони навколишнього природного середовища), внесено 144 документи прокурорського реагування, притягнуло до відповідальності 157 посадових осіб. За документами прокурорського реагування відшкодовано 2 208 000 гривень, у тому числі до бюджету — 1 184 000 гривень.

Особливу увагу прокуратура приділяла виявленню фактів виплати заробітної плати "в конвертах". Так, протягом 2008 року встановлено більше ніж 20 таких фактів. Найбільше — серед приватних підприємців, зокрема на території Отинійської, Гвіздецької, Печеніжинської селищних та Сопівської, Воскресинцівської, Підгайчиківської сільських рад. Прокурором району стосовно винних осіб порушено 9 кримінальних справ, внесено 6 документів прокурорського реагування, винесено 16 постанов про адміністративне правопорушення.

У сфері нагляду за додержанням законодавства про працю порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 175 КК України "Невиплата заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат" та 9 кримінальних справ за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 172 КК України "Грубе порушення законодавства про працю". Внесено 16 документів прокурорського реагування, за результатами розгляду яких відшкодовано 424 000 грн. заборгованості заробітної плати, притягнуто до відповідальності 32 посадових особи за ст. 41 КУпАП "Порушення законодавства про оплату праці".

Прокуратурою порушено 5 кримінальних справ за наслідками перевірок додержання законодавства щодо охорони прав неповнолітніх. Внесено 14 документів прокурорського реагування, до різних видів відповідальності притягнуто 10 посадових осіб. За результатами розгляду документів прокурорського реагування в цій галузі відшкодовано 302 000 грн.

У сфері економічних відносин порушено 10 кримінальних справ, а саме по дві — про державну і комунальну власність; про банки і банківську діяльність; у бюджетній сфері; в агропромисловому комплексі; по одній — про енергозбереження та у сфері банкрутства. Внесено 24 документи прокурорського реагування, притягнуто до відповідальності 21 посадову особу, відшкодовано 1 470 000 грн., у тому числі до бюджету — 1 172 000 грн.

Найбільш поширеними порушеннями із зафіксованих у сфері економічних відносин були: порушення законодавства про бухгалтерський облік, фінансову звітність, оподаткування, мали місце випадки видачі фіктивних документів посадовими особами з метою одержання бюджетних коштів, банківських кредитів, надання незаконних переваг в одержанні земельних ділянок комунальної власності шляхом видачі фіктивних рішень органів місцевого самоврядування та ін. Так, прокуратурою району порушено кримінальну справу директора ТзОВ "Отинія", яка подавала в управління праці та соціального захисту населення фіктивні довідки про розмір заробітної плати жителів села Глибока, внаслідок чого їм було незаконно нараховано та виплачено допомогу з Державного бюджету на загальну суму 4619 грн. 22 коп. Було порушено кримінальну справу стосовно директора ЖКП "Техносервіс", який протягом 2004—2007 років вчинив привласнення коштів і розтрату майна ЖКП на загальну суму 33 074 грн.

Прокуратурою району порушено кримінальну справу стосовно одного сільського голови, який підписав і видав фіктивне, завідомо неправдиве рішення сесії "Про надання дозволу на виготовлення проекту відведення земельної ділянки", чим заподіяв істотну шкоду державним і громадським інтересам в розмірі 30899 грн. вартості земельної ділянки. Інший сільський голова допустив службову недбалість, належним чином не встановив власника будинку та незаконно включив до списку постраждалих від стихійного лиха громадянку, якій управлінням праці та соціального захисту населення було нараховано та спрямовано на виплату допомогу з Державного бюджету на загальну суму 57050 грн. Також прокуратурою району порушено кримінальну справу стосовно сільського голови, який протягом липня—грудня 2007 року допустив розтрату майна на загальну суму 3672 грн., а також склав завідомо неправдивий акт виконаних робіт ТзОВ "Коломиясільгаз" на загальну суму 13370 грн.

За результатами проведених протягом 2008 року перевірок у сфері охорони навколишнього природного середовища порушено 1 кримінальну справу, внесено 8 документів прокурорського реагування, притягнуто до відповідальності 29 посадових осіб, за результатами розгляду документів прокурорського реагування відшкодовано 12000 грн. Так, порушено кримінальну справу стосовно жителя Печеніжина, який на території дендрологічного парку Печеніжинського лісництва, що належить до територій природно-заповідного фонду, умисно пошкодив до ступеня росту 6 дерев ялиці грецької та 14 дерев ялиці білої, чим спричинив ДП "Коломийський лісгосп" шкоду на суму 39 тис. грн.

Протягом року прокуратурою розглянуто 230 усних та 257 письмових звернень громадян, задоволено 19 звернень. Проведено перевірки дотримання вимог Закону України "Про звернення громадян" в Отинійському комбінаті комунальних підприємств, Отинійській селищній, П’ядицькій, Сопівській, Королівській, Марківській, Нижньовербізькій сільських радах. За результатами перевірок внесено 8 подань, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 5 посадових осіб. Подання прокурора розглянуті, порушення законодавства про звернення громадян усунені. За минулий рік в інтересах держави та громадян пред’явлено 224 позовні заяви, з яких 28 — на захист прав неповнолітніх, 50 — про стягнення заборгованої зарплати, 38 — про стягнення коштів на користь фондів соціальної спрямованості, 22 — про стягнення заборгованості по сплаті податкових платежів, 40 — про відшкодування шкоди, заподіяної злочинами, 22 — в галузі земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища, з яких розглянуто та задоволено (у тому числі закрито у зв’язку із добровільним відшкодуванням) 164 позови на загальну суму 647 000 грн.

Загалом за рік прокуратурою забезпечено реальне виконання судових рішень, винесених у справах за позовами прокурора району на загальну суму 359 000 грн. Крім цього, відповідачами добровільно відшкодовано загалом 117 000 грн.

Автор: Ірина ВАСИЛЕЦЬКА, старший помічник прокурора Коломийського району
Джерело: "Вільний голос" для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі