друкувати


Благослови, мамко, закосичуватися

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-06 11:21:11

У гуцульському селі Голови відродили прадавній звичай закосичування - перше заплітання семирічних дівчат.

Маленькі гуцулочки запам’ятовують цей день надовго, адже про нього забули навіть сільські старожили. "Закосичування - звичай дуже давній. Він існує не тільки на Гуцульщині, але й по всій Україні, тільки він по-інакшому називається, - розповідає ініціаторка відродженого свята, колишня вчителька Олена МАРОТЧАК. - Коли у гуцулів народжувалася дівчинка, її взагалі не можна було стригти. Вважалося, що у довгому волоссі її сила і здоров’я. Тому навіть при розчісуванні волосся, що залишилося на гребені ретельно вибирали та спалювали, бо ж, не доведи Господи, візьмуть його ворони, тоді дівчина в майбутньому ніколи не буде мати долі".

Окрім того, на волоссі проводилися різні магічні дії, і дівчинка могла не тільки захворіти, але й померти. Тому маленькі дівчатка ходили з розпущеним волоссям. Яка ж мати бажатиме зла своїй дитині.

Після того, як дитинці виповнювалося сім (в деяких селах шість) років, їй уже заплітали косу на знак того, що вона ніби переходить у старший вік. Тепер вона вже не просто дитина, а мамина помічниця.

"Перше закосичення відбувалося в останні дні весни або влітку, - продовжує вчитель початкових класів Ганна ЧУПРІНЧУК. - Обряд проводили матері під наглядом старших жінок. Чоловіків у хату не пускали. Дійство відбувалося в хаті тієї ґаздині, в якої було найбільше дочок, що вдало повиходили заміж".

Під час обряду дівчатка стають в коло, позаду них - їхні матері, які дружно починають розчісувати донечок та заплітати кіски. "Це наше магічне коло, - говорить пані ЧУПРІНЧУК. - Ставши позаду дітей, матері наче показують злим силам, що вони оберігають своїх донечок. Головівські молодички заплітали дітей у "вилки" - дві коси, які внизу з’єднуються докупи. За словами голівчанок, це знак того, що дівчинка тепер за допомогою цих кіс може брати "дари з неба", тобто космічну енергію.

Колись під час першого закосичування волосся дівчаток змащували медом, щоб волосся у косах не вибивалося і трималося купи. Це ніби сучасний лак. Звісно, що тепер вже цього не роблять, проте деякі наші ґаздиньки ще використовують мед як маску для волосся. Отож майже всі гуцулки з Голів мають пишне волосся.

Тим часом матері вже заплели дівчаток та дали їм подарунки і материнське благословення, а їхні однокласники-хлопчики, які зайшли подивитися на закосичених подруг-красунь, легенько потягнули за заплетене волосся, приказуючи: "Рости коса до пояса, від пояса - до п’яти, щоб була така, як ти".

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Голови, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі