друкувати


Де громада активна, там і район сприяє

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-06 10:30:22

Підгайчиківський сільський голова Степан САВЧУК зізнався, що дуже хвилювався перед зборами: по-перше, — чи зійдуться люди (хоча б стільки, як напередодні було автомобілів на футболі, — жартував); по-друге, — щоб успішно відзвітуватися перед односельцями. Хвилювався дарма, бо і люди зійшлися, вчасно і доволі дружно, і звіт голови сприйняли — і громада, і представники. Відчувалося, що Степан Іванович — людина емоційна й пряма, та поскільки почувається на своїм посту чимраз впевненіше, то володіє сповна і ситуацією, і своїми емоціями. Голова райдержадміністрації Михайло ВІНТОНЯК у своєму виступі наприкінці зборів відзначив це змужніння Степана САВЧУКА як лідера підгайчиківської громади.

Третє місце в конкурсі на кращий населений пункт із благоустрою посіли торік Підгайчики, — а це доволі високе призове місце. Недопрацювали тільки в одному: в народжуваності дітей — вона тут нижча за смертність. Не в останню чергу це — данина суворим українським реаліям, через що діти, які могли б народитися в наших селах, з’являються на світ громадянами інших країн...

Звітуючи перед виборцями, Степан САВЧУК перечислив багато справ, зроблених у селі за звітний рік. Замінено стелю і розпочато ремонт опалення в дитсадку; тривають роботи з освітлення вулиць; виготовлено кошторис на очисні споруди; все готово до відкриття аптечного пункту в амбулаторії — потрібен тільки фахівець-фармацевт; успішно виступає футбольна команда; багато зроблено в церковній резиденції, де через рік очікують гостей у зв’язку з 20-літтям висвячення на єпископа нинішнього митрополита Галицького УАПЦ Андрія.

При обговоренні нагальних проблем, що потребують вирішення, йшлося про необхідність у селі комунальної служби (спиртозавод обіцяє дати автомобіль), щоб регулярно вивозити сміття. Втім, голова закинув докір у бік громади, адже навіть на цвинтарі дехто не завжди дотримується порядку. Скільки б не вивозили звідти сміття, а коли посвячують могили — воно знов з’являється, де попало, тоді як ящики для нього — порожні, — ділився наболілим Степан Іванович. Не всі підгайчиківці згідні платити податок за земельні паї, якого раніше не було, — а за це питають також голову. Чомусь і за воду платити дехто відмовляється: мовляв, ми ж своїм коштом її проводили. Та в наш час безкоштовне хіба що повітря, хоч і не завжди воно таке чисте, яким його сотворив Господь.

Не вирішене поки що в Підгайчиках питання з Будинком культури; а інші місця, де молодь проводить дозвілля, викликають тривогу — як і ситуація з вихованням підростаючого покоління загалом. Спиртне, шприци, матюки — ці слова страшні для всіх батьків, але, на жаль, не завжди дорослі, як і громада в цілому, можуть запобігти такій формі "дозвілля" та молодіжного спілкування. Степан Іванович запевнив, що на Великдень молодь таки матиме дискотеку.

Торішня повінь обійшла Підгайчики. Затопило лиш один двір, але постраждала від стихії жінка виявилася настільки скромною, що готова була відмовитися від належної компенсації. Натомість, за словами війта, знайшлися незатоплені, які досі пишуть у високі інстанції, домагаючись категорії як постраждалі (з етичних причин не публікуємо прізвищ, хоч голова в залі називав їх).

Порушувала громада питання про проводове радіо, точніше, його відсутність, яке, за переказами людей, нищать самі зв’язківці як неприбутковий вид послуг. А тим часом є люди, для яких радіо — звичне і чи не єдине джерело інформації.

На зборах виступили також депутати районної ради Степан БАЛАБАНИК і Оксана БОСА. Степан Васильович розповів про справи в агрофірмі "Вільна Україна" (сіяти чи ні навесні? — ось перед якою дилемою стоїть багато українських аграріїв), вів мову про засмічене довкілля (цілі машини сміття висипають навіть на засіяне поле), про негідну поведінку молодих, які в кафе "Ельдорадо" побили вікна, плафони, навіть трубу зламали; про недіючі радіоточки та вивезені зв’язківцями невідомо куди стовпи радіоліній, що їх свого часу будували не вони, а колгоспи.

Депутат Оксана БОСА вела мову про аптечний кіоск, який буде відкритий в очолюваній нею сільській лікарській амбулаторії.

Степан САВЧУК подякував активу й громаді села, спонсорам, найперше — спиртзаводу та агрофірмі "Вільна Україна", підприємцям, керівникам району, зокрема, Михайлові ВІНТОНЯКУ за велику фінансову підтримку та співпрацю.

Голова райдержадміністрації у своєму виступі, продовжуючи тему виховання молоді, як приклад, навів Лісний Хлібичин, де відкритий декілька років тому Будинок культури всередині — як новенький. Ніхто не псує ні стільців, ні стін — можливо, тому, що юнаки і дівчата теж працювали на народній будові. Ось тепер і бережуть те, до створення чого причетні, спрацьовує в них самоконтроль.

А що легко дається — те не цінується, і не тільки в Підгайчиках, де люди завжди були доволі заможними і, звісно, не шкодували для нащадків ні грошей, ні інших статків. Підлітки ж, особливо без батьківського нагляду, завжди і всюди поводяться не так, як при батьках. Вічна проблема...

Михайло ВІНТОНЯК розповів про зустріч з головою ОДА Миколою ПАЛІЙЧУКОМ, який націлює керівників районів на спільну роботу влади та місцевих громад, висловив задоволення співпрацею з Підгайчиківським головою та сільвиконкомом, пообіцяв сприяти селу й надалі, зокрема, в цьому році — в облаштуванні приміщення для дискотеки. Немає жодної сільради в районі, де б не було нічого зроблено, наголосив голова РДА. Звичайно, більше коштів потребують ті села, де є потужніші об’єкти. Але район завжди готовий підкласти свої плечі тим, хто вміє організувати громаду задля справ на загальне благо.

Автор: О. КРАВЧЕНКО
Джерело: "Вільний голос" для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі