друкувати


Розвиток технологій приведе до загибелі людства

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-05 04:27:55

Британська газета The Independent досліджувала вплив розвитку комп'ютерів, штучного інтелекту та нанотехнологій на долю людства, прийшовши до невтішних висновків. Видання в статті "Розквіт машин, кінець людства" задається питанням: чи можуть комп'ютери майбутнього витіснити людей і знищити життя на Землі?

Багато експертів позитивно відповідають на це питання.

Футуролог Рей КУРЦВАЙЛЬ припускає, що незабаром небіологічних розум за своїм масштабом і тонкощами буде відповідати людського розуму. Потім останній стане відставати через безперестанного розвитку інформаційних технологій, а також із-за здатності машин постійно ділитися між собою своїми знаннями. "Інтелектуальні нанороботи будуть інтегровані в наші тіла, в наш мозок ... Результатом стане тісне злиття видів, що створюють технології, з технологічним еволюційним процесом", - описує КУРЦВАЙЛЬ безрадісні перспективи.

І це тільки початок. Незабаром після цього, стверджує футуролог, "небіологічний розум отримає доступ до нашої будови і зможе самоудосконалюватися за допомогою швидкого перелаштування. Ми дійдемо до крапки, коли технічний прогрес стане таким швидким, що недосконалий людський розум не буде встигати за ним".

Сетіндер БАВЕДЖА, директор лабораторії AI при Мічиганському університеті, стверджує, що "ми вже зараз бачимо, як розширюються здібності людини за допомогою таких пристроїв, як iPhone, за допомогою Google. Комп'ютерні пристрої вже розширюють можливості нашої пам'яті ... У міру того як пристрої удосконалюються, ми станемо свідками розширення можливостей людини за допомогою комп'ютерів, і в остаточному підсумку вони змінять саму суть людини ".

Інші експерти більш песимістичні. Мільярдер Білл ДЖОЙ, один із засновників Sun Microsystems, стверджує: "Ящик Пандори вже відкритий. Ідеї не можна заховати назад в ящик". На його думку, розвиток нанотехнологій неминуче привіт до небезпеки знищення біосфери, від якої залежить усе життя на Землі.

Деякі висловлюють занепокоєння, що, навіть якщо ми зможемо контролювати розум роботів, він зможе знищити нас помилково. Наприклад, ми можемо попросити його виконати комплексні обчислення, а він у відповідь перетворить все речовина на планеті в обчислювальну машину, повідомляють Подробности.

Обговорити на форумі