друкувати


Оберігатиме село ще одна святиня

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-05 12:46:11

Марківська церква Введення Пресвятої Богородиці стоїть на узвишші, звідки видно всю околицю. Однак, за переданням, давніше сільська святиня була збудована в іншому місці, на рівнині, зусібіч захищеній тутешніми крутосхилами. Це був тодішній центр Марківки, а церква носила ім’я Св. Миколая-чудотворця.

За словами настоятеля церкви о. Андрія, — до речі, місцевого уродженця й жителя, — церкву перенесли, щоб віддалити від цвинтаря, де хоронили померлих від невиліковної інфекції. На новому місці церква вціліла, пережила і війну, і період войовничого атеїзму. Однак місце, де стояла давня святиня, де молиться покоління предків, теж вартує достойного пошанування. За християнським звичаєм, на таких місцях прийнято ставити капличку чи хрест.

Ініціатором доброї справи став Ігор МАЦЬКІВ — син Марії та Дмитра, шанованих марківських ґаздів, побожної й національно свідомої родини.

Марія та Дмитро МАЦЬКІВИ виховали двох синів та доньку, дали їм освіту, подружили, тепер радіють за сімох онуків. Син Мирослав працював на відповідальних посадах у Коломиї, тепер — заступник голови районної державної адміністрації, донька Наталія — вчителька, сина Ігоря ще в доволі молодому віці односельці обрали сільським головою. На жаль, на сьогодні в нашій державі складається так, що не всі ініціативні, освічені й беручкі українці можуть реалізувати свої таланти, працюючи в рідному краї задля його розвою та на благо родин. Багатьом легше реалізувати себе на чужині. Випала така доля й Ігорю Дмитровичу — понад десяток літ він працює в США. Та зв’язку з рідним краєм не пориває, щороку приїздить додому і вірить, що його знання, досвід, діловитість таки будуть затребувані Україною.

А тим часом всмоктаний з молоком матері патріотизм Ігоря МАЦЬКІВА втілюється передусім у любові до своєї малої Батьківщини, шануванні її історії, традицій, поваги до своїх краян, які бережуть духовні спадки, славну й героїчну минувшину. Поофірувані церкві дзвони, грошова допомога школі, кошти на укріплення берега річки — ось лише частина матеріального вияву цієї синівської любові. Навпроти батьківського двору 2006 року Ігор Дмитрович своїм коштом встановив хрест — на ознаменування святої для громадян України дати проголошення незалежності України в серпні 1991 року.

І ось у нинішній свій приїзд до України Ігор Дмитрович запросив односельців на посвячення каплички. Зійшлись односельці, церковний хор, громада, родина. Капличку посвятили в ім’я Св. Миколая, о. Андрій виголосив проповідь і подякував фундатору каплички, зі свого боку, Ігор МАЦЬКІВ висловив подяку громаді та священику. Всі разом колядували, насолоджуючись красою співу, такого співзвучного з молитвою, потужною енергетикою цього місця, де здавна славили велич Бога наші побожні предки. Відтепер сюди приходитимуть сучасники, щоб помолитися наодинці з собою, поставити свічку за здійснення прохань і добрих намірів. Ще одна святиня оберігатиме славне гірське село, засноване, за переказами, козаком на ймення Марко.

Автор: О. КРАВЧЕНКО
Джерело: "Вільний голос" для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі