друкувати


Коломийський театр поезії – у форматі диска і книги (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-04 07:35:59

У справжній творчий бенефіс перетворилась презентація книги і диска коломийського театру поезії "Орфей", яким керує відомий діяч культури Сергій Іванович КОЗЛОВ. До Народного дому зійшлись шанувальники театру, його актори різних років, друзі й колеги Сергія Івановича. Вела вечір пані Ольга РУДАНЕЦЬ.

Того вечора зал Народного дому був переповнений добрими словами і побажаннями. Сергія Івановича прийшли привітати із творчими здобутками колишній мер міста Коломиї, який "благословив" народження "Орфею", - Ігор ДОВГАНЮК, голова товариства "Просвіта" Василь ГЛАГОЛЮК, заввідділом культури міста Уляна МАНДРУСЯК, представниця обласного управління культури, директор Народного дому Ганна ПУСТОВІТ. Наголошувалось на тому, що книга стане неоціненним скарбом для понад шестисот гуртків художнього слова, які діють в області, для бібліотек і методичних центрів. Адже у книзі "Поетичний театр" зібрано сценарії поетичних вистав разом із рекомендаціями сценічних постановок. Поетичні вистави за творами "Маруся Чурай" Ліни КОСТЕНКО, "Петрик" Дмитра ПАВЛИЧКА та багато інших стануть у пригоді і педагогам, і творчим колективам, і режисерам театрів.

Книга "Поетичний театр" побачила світ завдяки обласній програмі підтримки українського книговидання. Книгу підготовлено до друку у видавничому центрі при редакції газети "Вільний голос". А диск із записами орфеївців – спільне "дитя" Михайла ШЕРЕМЕТИ і меценатів.

Сергія Івановича прийшли привітати й освітяни – заввідділом освіти міста Марія ГРИЦАН і представники школи №1, стефаникової школи, де народився "Орфей" і де відбулись перші його виступи. Щиро вітали Сергія Козлова колеги по цеху – представники літературної студії медучилища разом із директором Ігорем ФЕДИКОМ. "Ви вчите українців бути українцями!" - наголосив пан Ігор. Від імені творчої інтелігенції міста пана КОЗЛОВА вітали заслужений працівник культури Дана ДЕМКІВ, працівники музеїв. На жаль, на вечір не прийшов ніхто з коломийських митців, кому в час перебування на посаді заввідділом культури міста Сергій КОЗЛОВ допоміг отримати творчі майстерні.

Але найдорожчими для пана КОЗЛОВА були добрі слова від вихованих ним акторів "Орфею", - людей різного віку, але з великою любов’ю до поезії. Зворушливим був вихід на сцену символу театру (так називає її сам Сергій Іванович) – Олі ГАВРИШКЕВИЧ, першої виконавиці ролі Марусі Чурай. Саме її в цьому сценічному образі Сергій Козлов помістив на обкладинці книги. Оля прийшла не сама, а з чотирма своїми малюками, яких не видно було з-за величезного кошика квітів для вчителя, батька, наставника – так назвала акторка Сергія КОЗЛОВА.

Приїхала на свято до вчителя з Києва ще одна його вихованка – Світлана ЧЕРНЕЦЬКА, яка тепер працює на телеканалі "Інтер". Актори театру "Орфей" показали кілька уривків з вистав, читали вірші. Рівень виконання просто захоплював! А Сергій КОЗЛОВ, насамкінець, висловив щиру вдячність усім, а найбільше – землі, на якій він уже більше 60 років живе, творить і черпає своє натхнення – Україні.

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі