друкувати


ЄС пропонує підписати газову угоду між Брюселем, Москвою та Києвом

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-04 03:00:07

Депутати ЄП прийняли резолюцію, в якій закликали підписати тристоронній договір між Євросоюзом, Росією та Україною в справі транзиту газу до Спільноти. Угода має слугувати запевненню безпеки доставок енергії до країн ЄС.

Депутати запропонували включити до комерційних угод, угод про асоціацію, а також про партнерство та співробітництво з країнами-постачальниками енергії та транзитними державами так звану умову про енергетичну безпеку. Ця норма ввела б заборону перерв у постачанні енергоносіїв, повідомляє Польське радіо.

Заявивши про підтримку переговорів з Москвою у справі нової угоди про партнерство і співробітництво, євродепутати підкреслили, що взаємини між Європейським Союзом та Росією мають відповідати засадам енергетичної хартії. Підкреслимо, що цієї норми добивалася Польща.

Європейський Парламент прагне також перегляду загальнодержавних і євросоюзних планів дій в аварійних ситуаціях. Вони визначають засади надання постраждалим країнам доступних союзних ресурсів та інфраструктури. ЄП закликав також країн-членів до збільшення запасів газу.

Обговорити на форумі