друкувати


Обережно, поповнюють Держбюджет дірками у кишенях безробітних

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-04 02:44:37

Черговим доказом того, як створювали Державний бюджет-2009 і як планують його наповнювати, стало прагнення Кабміну й Верховної Ради забезпечити виплату державної допомоги одним соціальним верствам за рахунок ущемлення прав інших. Йдеться про нещодавно прийняте рішення про те, що люди, звільнені за угодою двох сторін, отримуватимуть допомогу з безробіття не від першого дня зареєстрування їх у центрі зайнятості, а лише від 91. Народний депутат Василь ПЕТЬОВКА, коментуючи цю подію, сказав, що прем’єр-міністр у сфері соціальних прав перетворила нас на Африку.

Замість того щоб підтримати всіх, хто у цей час втратив роботу через безгосподарність влади, урядовці й народні обранці не тільки не думають над тим, як створити нові робочі місця, а ще й частково позбавляють права на допомогу тих, хто сумлінно платив внески в усі фонди доки не втратив роботу. Тобто практично грабують їх.

У Коломийському міськрайонному центрі зайнятості підтвердили інформацію про зміни в Законі України „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”.

Так, стаття 31 гласить, що законодавці й справді задалися ідеєю знайти лишні гроші в кишенях тих, хто шукає роботу. Отже, українцям, які звільнилися з місця праці за власним бажанням або за угодою сторін, а також на підставах, передбачених ст.37, ст. 40 (п 3, 4, 7, 8), ст. 41 і 45 КзпПУ і визнані безробітними, виплачують гроші лише через три місяці. Допомога з безробіття залежить від страхового стажу (у відсотках до середньої зарплати): сплачуєш внески до 2 років – маєш 50%, від 2 до 6 – 55%, від 6 до 10 років – 60%, понад 10 – 70%. Починаючи від 1 жовтня 2008 року, ця сума становить не менше 500 грн. і не більше середньої зарплати, що склалася в галузях національної економіки області (постанова правління фонду №54). Якщо старахового стажу не маєш, держава підтримає тебе 360 гривнями на місяць.

Автор: Оксана ПАЛІЙ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі