друкувати


Якщо не трамадол, то Сальвія – вибирати є з чого

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-04 02:23:44

Серед нагальних соціальних проблем міста над Прутом, що потребують негайного розв’язання за участі респондента-доброчинця, як свідчить позаминулорічне опитування фонду громади Коломиї, перше місце займає сирітство й бездомні діти, шосте – поширення наркоманії й алкоголізму.

За даними Українського інституту соціальних досліджень, громадські організації, що спеціалізуються на роботі з алкогольно- і наркозалежними людьми, ВІЛ-інфікованими, особами, які повернулися з місць позбавлення волі, загалом становлять від 1 до 3% загального обсягу досліджуваних організацій із восьми областей. Досвід доброчинної діяльності в більшості з них – два-три роки. У Коломиї теж є владні й громадські структури, які піклуються про цих людей, але жодна з них не зможе допомогти, якщо немає твердого рішення повернутися до нормального життя.

Дискусії про легальні наркотики час до часу розпочинають у кожному суспільстві. І мабуть, жоден закон чи постанова не в змозі заборонити вживання цих речовин. По-перше, тому що це доволі прибуткова справа для торговців, по-друге – це хоч і біда всього суспільства, однак кожен зокрема має вирішувати за себе, вживати чи не вживати.

У засобах масової інформації все частіше можна натрапити на назви психотропних речовин, які не ввійшли до списку наркотичних, затверджених Кабінетом міністрів. Новинка на ринку легальних наркотиків – заморський чай "Сальвія". За словами районного нарколога Зіновія АНДРЕЙЧУКА, таких поки не відомих "новинок" є надзвичайно багато. І не обов’язково закордонного походження. Беручи до уваги, що складники найпопулярніших легких психотропних речовин, амфетамінів, і досі можна без труднощів придбати в аптеці, то любителі гострих відчуттів навіть економлять, бо така суміш із підпільних лабораторій зазвичай дешевша. Тож якщо хочеш втратити здоров’я, вибирати є з чого.

Автор: Оксана ПАЛІЙ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі