друкувати


На Прикарпатті стійка тенденція до зменшення ДТП

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-04 12:42:18

Кажуть, людина до всього звикає. У тому числі й до нових штрафних санкцій за порушення Правил дорожнього руху. Зауважимо, що більшість населення поставилася до цього прихильно. Щоправда, коли питаєш професійних водіїв, чи стало їм легше їздити, то за нібито ствердною відповіддю, йде й така фраза: мовляв, хто був вар’ятом, ним і залишився. Мається на увазі у першу чергу різна «крутизна» на дорогих авто.

Якщо пригадуєте, на початках державтоінспектори більш-менш поблажливо ставилися до деяких незначних порушень ПДР. Яка ситуація нині — про це ми запитали начальника УДАІ УМВС в області Михайла КИЗИМИШИНА.

— Співробітники УДАІ, як і раніше, активно реагують на порушення Правил дорожнього руху, насамперед на ті, які можуть спричинити ДТП, особливо з тяжкими наслідками. Це, зокрема, керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного сп’яніння або під впливом медичних препаратів, котрі знижують увагу та швидкість реакції водіїв. Також перевищення встановленої максимальної швидкості руху, порушення правил переїзду залізничних переїздів та пішоходних переходів, обгону, маневрування, рядності руху, проїзду перехресть, перевезення людей, проїзд на заборонений сигнал світлофора. Зауважу, що це стосується не лише водіїв, а й пішоходів, які переходять дорогу на заборонений сигнал світлофора, у невстановленому місці або безпосередньо перед транспортним засобом, що наближається.

До речі, за перший місяць цього року співробітники УДАІ УМВС в області виявили майже 14 тисяч випадків порушень Правил дорожнього руху, з них понад півтисячі — керування транспортним засобом у нетверезому стані. Відразу зауважу, що це значно менше, ніж за аналогічний насичений святами період попередніх років.

— Якими є дії працівника ДАІ в разі виявлення порушення Правил дорожнього руху?

— В першу чергу, зрозуміло, автоінспектор за допомогою жезла та свистка зупиняє транспортний засіб, вказавши водієві місце зупинки. Він має привітатися і відрекомендуватися, якщо водій забажає, — то й пред’явити службове посвідчення.

Далі автоінспектор роз’яснює водієві причини зупинки та пропонує передати документи, передбачені п. 2.1 Правил дорожнього руху. Водночас він повідомляє особі, яка керує транспортним засобом, що за вчинене порушення ПДР стосовно неї буде складено протокол, та роз’яснює ст. 63 Конституції України про те, що особа не несе відповідальності за відмову давати пояснення стосовно себе, та ст. 268 КУпАП, в якій йдеться про права особи, котра притягується до адміністративної відповідальності.

Після складення протоколу про адміністративне правопорушення водієві дають можливість ознайомитися з ним, надати своє пояснення щодо скоєного порушення ПДР та підписати протокол. Щодо порушень, розгляд яких належить до компетенції інспектора ДАі, то на місці їх скоєння одразу виноситься постанова, копію якої та копію протокола вручають водієві та роз’яснюють вимоги ст. 307 (терміни і порядок виконання постанови про накладення штрафу) та 308 (примусове виконання постанови про стягнення штрафу) КУпАП.

— Зупинімося на цьому більш конкретно, бо чув, що є деякі нововведення у законодавстві.

— Згідно із уже згаданою 307 статтею Кодексу України про адміністративні правопорушення, особа повинна сплатити штраф протягом 15 днів з моменту вручення їй постанови про його накладення. У разі несплати штрафу протягом визначеного терміну відповідна постанова надсилається до відділу державної виконавчої служби для його примусового стягнення. У цьому випадку, згідно з новою нормою законодавства, яка набрала чинності з 1 січня нинішнього року, правопорушник сплачуватиме штраф уже в подвійному розмірі. Враховуючи, що суми стягнень і так чималі, то радив би не доводити ситуацію до того, аби нею займалася виконавча служба. А якщо вдатися до цифр, то лише протягом грудня торік за порушення ПДР було стягнено 930 тисяч гривень штрафів.

Можна стверджувати, що доволі ефективним профілактичним засобом у наведенні порядку на дорогах стала фіксація ПДР за допомогою відео- та фотоприладів. Наприклад, не раз доводилося чути у громадському транспорті, як водій на вимогу пасажирів зупинитися у зручному для них місці, а не на зупинці, пропонує до звичайної плати за проїзд додати ще гривень 400 на штраф. А то, каже, сфотографують і потім додому пришлють фото разом із протоколом. А ви самі знаєте, як отакі зупинки у невстановлених місцях перешкоджали руху на наших і так перенасичених транспортом дорогах. До речі, це нерідко призводило до створення аварійних ситуацій.

У нас є спеціальні прилади фотовідеофіксації, які працюють в автоматичному режимі. Зняту ними інформацію роздруковуємо щодобово. Якщо на ній зафіксоване порушення ПДР певним транспортним засобом, то встановлюється його власник, співвласник або особа, якій доручено ним керувати. Далі картку обліку, фотоматеріали разом із вмотивованим рапортом протягом доби передають для реєстрації до підрозділу адміністративної практики для винесення постанови, відповідно до вимог ст. 14 зі значком «1» КУпАП (відповідальність власників (співвласників) транспортних засобів та внесення до АІПС «Адмінпрактика»).

Про ефективність такого методу свідчать цифри. Загальну кількість порушень я вже називав. Так ось, 2 190 з них зафіксували фотовідеоприлади.

— Іншим дієвим засобом для профілактики ДТП є ваш інтернет-сайт, на якому можна побачити транспортні засоби, нерідко й їх власників, котрі скоїли порушення ПДР. Чув, що багатьом з тих фігурантів це не подобалося. Надходили погрози, образи. Навіть пішли чутки, що нібито через це сайт мають закрити...

— Справді, далеко не всім подобалася інформація, котру ми розміщували. Але він працюватиме й надалі. А незадоволеним хочу побажати не скоювати таких вчинків, за які стає соромно.

— Деякі водії, коли їх зупиняє автоінспектор, починають, так би мовити, «качати права». Мовляв, з якого це дива їх зупиняють, яка видима причина цього. А як це трактує законодавство?

— Підстав для зупинки транспортного засобу чимало. Найперша — це порушення Правил дорожнього руху водіями або пасажирами. Якщо характер руху транспортного засобу викликає підозру в спроможності водія керувати ним. Наприклад, різка зміна напрямку і (або) швидкісного режиму. Керування водіями транспортними засобами без номерного знака або з номерним знаком, який не належить цьому транспортному засобу чи не відповідає вимогам стандартів. Якщо номерний знак закріплений у невстановленому для цього місці, закритий іншими предметами чи забруднений, що не дозволяє чітко визначити його символи з відстані 20 метрів, або він перевернутий чи не освітлений.

Також автоінспектор має право зупинити автомобіль, на якому немає талона про проходження державного технічного огляду чи з талоном, який не належить цьому транспортному засобу або не відповідає вимогам стандарту.

Підставою для зупинки може бути наявність даних, що свідчать про причетність транспортного засобу, водія чи пасажирів до скоєння ДТП, злочину або адміністративного правопорушення; перебування транспортного засобу у розшуку, а також наявність даних про його використання з протиправною метою; необхідність опитування водія чи пасажирів про обставини скоєння ДТП, адміністративного правопорушення, злочину, свідками якого вони є або могли бути; необхідність залучення водія транспортного засобу для надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху чи працівникам міліції, або як свідка (понятого) при оформленні адміністративних матеріалів.

Також зупиняти машину можна в разі проведення цільових заходів (операції, відпрацювання, введення в дію оперативних планів) для перевірки документів на право користування і керування транспортним засобом, а також документів на автомобіль та вантаж. Це стосується і виконання рішень уповноважених на те державних органів або посадових осіб про обмеження чи заборону руху.

— Дані свідчать про те, що з введенням нових штрафних санкцій порядку на дорогах стало більше.

— Із 17 листопада 2008 року кількість ДТП на території області зменшилася майже наполовину. На 34 відсотки менше виявлено порушень Правил дорожнього руху, здебільшого таких, які могли призвести до виникнення дорожньо-транспортних пригод. Інакше кажучи — це врятоване життя і здоров’я людей. За перший місяць нинішнього року на території області сталося 25 ДТП, в яких є потерпілі. Знову ж таки, це приблизно на 60 відсотків менше, ніж реєстрували в попередні роки. На жаль, не обійшлося без трагічних наслідків: в аваріях загинули двоє людей. Однак це всемеро менше, ніж у січні 2008 року. Це, а також значне зменшення кількості покалічених свідчить про те, що наші дороги стали безпечнішими, повідомляє УМВС в Івано - Франківській області.

Обговорити на форумі