друкувати


Україна може залишиться без молока

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-04 11:18:39

За останні півроку в Україні припинили роботу 40 з 300 підприємств молочної галузі, а тисячі співробітників були звільнені. Фінансова криза позначається на попиті на деякі види десертів і йогуртів. У зв'язку з цим частину преміальних продуктів незабаром і зовсім буде знята з виробництва, говорять учасники ринку.

"З літа наша компанія скоротила близько 700 співробітників. Зараз працюють тільки три з восьми наших підприємств", - повідомив виданню гендиректор "Західної молочної групи" Сергій ШВЕЦЬ. За його словами, подальша доля непрацюючих підприємств не визначена. "Вони можуть бути продані, якщо знайдеться покупець", - сказав ШВЕЦЬ. Дещо краще є ситуація на підприємствах найбільшої в країні компанії з виробництва сиру "Мілкіленд" - з майже двох десятків підприємств зупинені тільки два, однак загальна чисельність співробітників була зменшена майже на тисячу чоловік.

Директор дослідницької компанії ТОВ "Інфагро" Василь ВІНТОНЯК констатує, що для скорочення витрат в період кризи подібним чином поступають практично всі великі молокопереробники. "Із 300 молокопереробних заводів в Україні зараз простоюють близько 40", - повідомив він. "Практично всі молокопереробники відчувають дефіцит обігових коштів: зараз в банках неможливо взяти нові кредити, погіршилася платіжна дисципліна роздрібних мереж", - сказав гендиректор Білоцерківського молочного комбінату Андрій РАЄНОК. При цьому учасники ринку відзначають, що місячний обсяг продажу молочних продуктів знизився у порівнянні з минулим роком приблизно на 5%.

Ситуація ускладнюється дефіцитом сировини. У 2008 році обсяг його виробництва впав на 4,1%, до 11,8 мільйона літрів. В результаті в кінці минулого року в деяких регіонах закупівельні ціни на молоко зросли в середньому на 5-10%, говорять учасники ринку. Це сталося в основному в регіонах, де працюють великі виробники сиру, що мають дозвіл на його поставки в Російську Федерацію - через падіння курсу гривні по відношенню до долара в листопаді-грудні минулого року було дуже вигідно постачати сир в Росію, так як російський рубль девальвував повільніше, ніж гривня. За даними учасників ринку, у грудні від продажу сиру в РФ можна було виручити в середньому на 10% більше, ніж від його реалізації на внутрішньому ринку.

За словами директора з маркетингу "Юнімілк-Україна" Максима КУЧКО, щоб зберегти свої ринкові позиції, в найближчі три-чотири місяці молокопереробникам необхідно реструктурувати асортимент: збільшити виробництво традиційних продуктів (питного молока, сиру, сметани) і зменшити обсяги виробництва продуктів преміальний групи -- молочних десертів, йогуртів. "Ми відмовилися від випуску деяких позицій десертної групи під торговою маркою "Гурманіка", - повідомив ген директор "Західної молочної групи ".

"Крім того, внаслідок дефіциту молока переробники, швидше за все, збільшать обсяг виробництва продуктів із сухого молока, яке вони в довгостроковій перспективі можуть почати імпортувати", - упевнений Василь ВІНТОНЯК. За даними асоціації "Український клуб аграрного бізнесу", за 11 місяців 2008 року з 94,5 тисячі тонн виробленого в Україні сухого молока було експортовано тільки 41,3 тисячі тонн, повідомляють Подробности.

Обговорити на форумі