друкувати


ТКС завершить проекти з високим ступенем готовності

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-03 06:46:43

Холдинг ТКС [Львів], в умовах кризи зосередився на завершення проектів з найвищою готовністю, зокрема, у третьому кварталі 2009 року заплановано введення в експлуатацію найбільшого в Дрогобичі торгового центру [ТЦ] загальною площею 13,5 тис кв м.

Як повідомив комерційний директор холдингу Орест САРАХМАН, крім того, у другому кварталі передбачається відкрити ТЦ в Бориславі площею 2,9 тис кв м, будівництво якого – на завершальній стадії.

За його словами, компанія також має намір у другому-третьому кварталах ввести в експлуатацію в Трускавці комплекс апартаментів Лісова Пісня загальною площею 20 тис кв м зі SPA-центром, рекреаційної інфраструктурою. "У Трускавці не насичений ринок апартаментів з інфраструктурою", – відзначив він.

Відповідаючи на запитання щодо планів продати частину проектів холдингу, О.САРАХМАН допустив ймовірність продажу ряду ТЦ для залучення додаткових коштів на будівництво інших об'єктів.

"Ми вивчаємо можливість продажу цілком або часткою в наших торгових центрах, зокрема, розглядається можливість продажу проектів ТЦ Дрогобицької агломерації, де ми займаємо 60% ринку торгових площ в регіоні", – додав він. За даними комерційного директора, портфель холдингу об'єднує 17 проектів, у якому ТЦ займають більшу частину. При цьому О.САРАХМАН зазначив, що ТКС не буде продавати об'єкти за демпінговими цінами.

"У нас невелике "кредитне плече" – кредити на суму не більше $20 млн з оптимальними ставками на рівні 10-15% річних і терміном виплати більше п'яти років. Обсяг погашень за кредитами у цьому році не перевищує $2-3 млн, тому ми відчуваємо себе захищеними у ситуації, що склалася, і не будемо продавати об'єкти за демпінговими цінами", – сказав він.

О.САРАХМАН також сказав, що у холдингу є ряд об'єктів на стадії будівництва, для реалізації яких були підписані кредитні угоди та отримані перші транші. "Однак видача інших сум за даними кредитами заморожена. І ми не хочемо чекати, поки ситуація розв'яжеться і будуть видані решту суми коштів в рамках кредитних ліній. Ми не зупиняємо будівництво цих об'єктів і продовжуємо вести проектні роботи за іншими об'єктами, використовуючи власні кошти", – зазначив він.

Відповідаючи на запитання, чи планує ТКС продовжувати розвивати виробництво бетону, О.САРАХМАН сказав, що "по бетонному напрямку компанія на 2009 рік плани не переглядала. Всі плани залишаються в силі, незважаючи на ситуацію на ринку, зокрема, щодо будівництва бетонного заводу в Києві".

Холдинг ТКС заснований у 1998 році як диверсифікована група компаній з продажу товарів повсякденного попиту та надання інших послуг курортним закладам Трускавця. У секторі нерухомості компанія працює з 2003 року. За станом на кінець 2007 року портфель холдингу ТСК об'єднував 17 проектів нерухомості загальною площею 248 тис кв м, з яких 65% (за площею) – об'єкти комерційної нерухомості, 35% – житло. У даний час холдинг розвивається за трьома ключовими бінес-напрямками: девелопмент, будівництво і виробництво бетону.

У серпні 2007 року холдинг ТСК провів приватне розміщення акцій на Франкфуртській фондовій біржі, що дозволило залучити $39,6 млн. Інвесторам було запропоновано 1,98 млн депозитарних розписок [GDR], випущених на акції Waymore Holdings [Кіпр], якому належать 100 % у капіталі ТКС.

У березні 2008 року збори акціонерів Waymore Holdings прийняли рішення про зміну назви Waymore Holdings на TKS Real Estate Public Limited. За даними незалежного оцінювача ТОВ Бюро Верітас Україна, на 1 січня 2008 року оцінка ринкової вартості портфеля проектів холдингу склала $258 млн. Партнером по одному з його проектів виступає Auchan [Франція, оборот у 2007-му – $ 53,7 млрд]. Чистий прибуток ТКС в 2007 році склав $54,2 млн, у той час як чистий збиток у 2006 році – $0,5 млн. Сукупний обсяг доходів зріс в 2,3 рази – до $8,0 млн. Холдинг поки що не оголошує фінансові показники за 2008 рік.

Автор: Соломон ЛІБЕРМАН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі