друкувати


На Сумщині розгортаються релігійні конфлікти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-03 04:27:34

Нещодавно єпископ Сумський і Охтирський Української Православної Церкви (Московського Патріархату) Євлогій (ГУТЧЕНКО) провів зустріч із віруючими. Відбувалася вона у приміщенні Сумського державного університету і присвячувалася "Самосвятським розколам в Україні". Більшу частину своєї промови єпископ присвятив Українській Православній Церкві Київського Патріархату та негативній оцінці діяльності Патріарха Філарета.

Реакція з боку УПЦ КП не забарилася: через тиждень представники цієї Церкви разом із національно-патріотичними організаціями скликали прес-конференцію. На ній вони не просто розцінили подібний виступ з боку владики Євлогія як порушення не тільки духовних законів, а й світських – Конституції України та Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації", але й оприлюднили заяву до прокурора Сумської області та начальника управління СБУ в Сумській області. У ній представники УПЦ КП вимагають "здійснити перевірку правомірності дій Євлогія під час його виступу в СумДУ та дати їм належну правову оцінку". Дісталося й місцевій владі. Зокрема, автори заяви вимагали дати "оцінку бездіяльності відділу по роботі з релігійними організаціями ОДА, який належним чином не відреагував на грубі порушення єпископом Євлогієм українського законодавства". Також вони вимагають публічного вибачення від єпископа Євголія "за образу честі і гідності віруючих УПЦ КП".

В УПЦ (МП) відразу відреагували на заяву УПЦ КП. Протоєрей Максим ДЕНИСЕНКО, керівник прес-служби Сумської єпархії УПЦ (МП), скликавши журналістів, більшу частину свого виступу присвятив обґрунтуванню неканонічності УПЦ КП. Він вважає, що "єпископ мав сказати правду, попередити громадян, що всі церковні таїнства, проведені священиками цієї Церкви, недійсні. Однак наміру образити будь-кого у нього не було".

Як з’ясувалося, підґрунтям сварки стали цілком матеріальні речі. Зокрема, це була відповідь "на спробу захоплення Свято-Духівського храму в Ромнах представниками УПЦ КП" та інші дії. Їх конкретизував Микола ФЕДОРКО, який представляв організацію "Шлях православних". Як з’ясувалося, в області, крім вже згадуваного ромненського Свято-Духівського храму, є ще як мінімум дві точки протистояння між УПЦ (МП) та УПЦ КП. Це цегляна церква у селі Хоружівка та напівзруйнований храм у Липовій Долині. Порозумітися ж дві конфесії, за словами М. Денисенка, зможуть лише через покаяння священиків Київського Патріархату та повернення їх у лоно істинної Церкви – УПЦ (МП).

Як виявилося, матеріальні підвалини у звинуваченнях для представників УПЦ КП стали несподіванкою. Ігумен УПЦ КП Афанасій так відреагував на звинувачення: "Покаяння слід було очікувати від єпископів Московського Патріархату. Адже саме вони у 1992 році відійшли від Патріарха Філарета, хоча перед цим підписали всі документи щодо автокефалії". Храмові суперечки в Хоружівці він пояснив бажанням жителів села, зафіксованим на загальних зборах, передати храм саме громаді УПЦ КП. Подібна ситуація склалася і в Липовій Долині. Про захоплення храмів у жодному разі говорити не доводиться. Суперечки за храм у Ромнах тривають вже декілька років, і зараз місцева влада пообіцяла громаді УПЦ КП надати інше приміщення, повідомляє RISU.

Обговорити на форумі