друкувати


Встановлено причину старіння людини

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-03 03:44:04

Професор московського НДІ епідеміології та мікробіології ім. М. Ф. ГАМАЛІЇ Віктор ЗУЄВ з'ясував, що старіння організму пов'язане з зайвим приростом числа деяких клітин в організмі. Однак вчений попереджає, що ні про яке безсмертя мови все одно не йде. Як вважає ЗУЄВ, якщо навчитися керувати цим механізмом, можна продовжити активний період життя.

Як раніше було доведено, нейрони мозку, оточені з'єднувальним гліальними клітинами, з віком гинуть, а клітини глії, навпаки, розмножуються. Саме в результаті загибелі нейронів і розвиваються перші ознаки старості - погіршення пам'яті, порушення координації рухів, зниження швидкості реакції.

Професор ЗУЄВ задав собі питання, чому нейрон має загинути першим. Адже ці клітини захищені в нашому організмі особливо ретельно - між нейронами і мозковими капілярами є для цієї мети спеціальний посередник - зіркова клітина (астроціт). На думку професора, все відбувається зовсім не так, як вважалося раніше: не нейрони гинуть першими, а спочатку стартує так званий гліоз - більш активне розмноження клітин глії. Їх маса починає тиснути на астроцити, а ті в кінці кінців прирікають нейрони на загибель.

Провівши експеримент на лабораторних мишах, професор ЗУЄВ прийшов до висновку, що гліальні клітини починають розмножуватися набагато швидше при додаванні в їх середовище біоекстракту, приготованого з мозку старих мишей. Подібна субстанція, видобута з мозку мишок середнього віку, дає куди менш помітний ефект, а мозковий екстракт від молодих особин ніяк не провокує клітини глії на розмноження.

В іншому експерименті вчені спробували за допомогою цих же біопрепаратів впливати на організми живих молодих мишей. Вже через 3-4 місяці піддослідні гризуни, яким були зроблені ін'єкції екстракту мозку літніх мишей, стали виявляти явні ознаки передчасного старіння. Дослідження їх мозку показало наявність двох найбільш характерних ознак: загибель нейронів і посилене розмноження клітин глії. Результат цих двох процесів у піддослідних мишей виявився значно більш вираженими, ніж у природно постарілих особин.

Отримані дані прямо свідчили про те, що виявлений вченими фактор є причиною старіння, а не його наслідком. Після експериментів з тваринами вчені перейшли до дослідження людського організму. Вони взяли кров людей різного віку - від 10 до 78 років, виділили з неї сироватку і додали до однаковій кількості гліальних клітин, поміщених в пробірки.

Через декілька днів виявлено закономірність, схожу зі змінами в організмі піддослідних мишей. Сироватка крові 10-20-літніх не спровокувати ніякого росту кількості гліальних клітин, кров людей середнього віку вже дала помітну активізацію цього процесу, а сироватка, отримана від старших вікових груп, забезпечила бурхливий розростання клітин глії. Як вважає професор, проведені експерименти дають серйозні підстави вважати, що при переливанні крові слід враховувати віковий фактор.

Віктор ЗУЄВ відзначає, що людина може прожити приблизно до 120 років. Раніше про це говорили і інші вчені. Зараз середня тривалість життя сучасної людини наблизилася до 75 років, а реєструвати прояв фактора старіння у людей вчені починають з 25 років. Тоді закінчується програма зростання і запускається інша програма - старіння.

Зараз головне завдання, що стоїть перед фахівцями, - якомога точніше визначити, що ж саме представляє з себе фактор старіння - по хімічній природі, за структурою, з реакції на зовнішні впливи. Після цього може починати працювати над зниженням біологічної активності фактора старіння в організмі, повідомляє Подробности.

Обговорити на форумі