друкувати


"Gazeta Wyborcza": Підтримка для Києва мусить бути постійною

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-03 02:38:55

Україна повинна залишитися польським пріоритетом. Польські еліти дедалі більш розчаровані Україною, але відвернення від Києва може надто багато коштувати – наголошує Марцін ВОЙЦЄХОВСЬКИЙ у виданні "Gazeta Wyborcza". Войцєховський пише, що під час останнього російсько-українського газового конфлікту в Польщі не було хвилі симпатії та підтримки для України. З’являлися навіть критичні голоси. Однак, як переконує ВОЙЦЄХОВСЬКИЙ, у справі України треба бути терпеливим, бо Україну не є втрачено, а зусилля Польщі заради України колись принесуть результат. До часу президентських виборів може трапитися ще не один скандал, не один струс, проте саме так будується демократію в державі, яка окрім епізоду козацької свободи ніколи не зазнала демократії – підкреслює журналіст щоденника. ВОЙЦЄХОВСЬКИЙ наголошує, що хоч українські еліти кепсько складають іспит з демократії та відповідальності, але все таки, в Україні демократія більш розвинена ніж в інших країнах колишнього Радянського союзу. Підтримка для Києва повинна бути постійним елементом польської стратегії. Повинна бути регулярною, як купівля лотерейного білета, бо якщо його не купимо - наші шанси на виграш впадуть до нуля- такі слова можна прочитати у виданні "Gazeta Wyborcza".

А ось результати опитуваня про те, як поляки змінилися протягом останніх 20 років. Отже, виходить – поляки змінилися, до того ж дуже. Краще зодягаються, мають ліпшу освіту, взагалі стали більш європейськими, дбають про гігієну, а на додачу, як твердять респонденти – стали гарнішими, тобто привабливішими, ніж за часів Польської народної республіки. Є заможніші, працьовитіші, толерантніші і сексуально – більш розбурхані. Але є також і мінуси – це в основному стрес, брак часу для сім’ї, кволе здоров’я, скупість та надмірний прагматизм. Результати опитування, яке зроблено на замовлення щоденника "Gazeta Wyborcza", засвідчують про те, що хоч життя у незалежній Річпосполитій - значно краще, ніж 20 років тому, та все таки – коштує нас дуже багато.

Економічна криза принесе хвилю розлучень – твердить на сторінках газети "Dziennik" суспільний психолог Януш ЧАПІНСЬКИЙ. За його словами, хоч більшість поляків поки не відчуває наслідків економічного сповільнення, та все таки, наша стійкість до економічних негараздів – сильно залежна від дотеперішнього досвіду. Покоління людей після 40 року життя може спокійно обмежити свої потреби, бо вірить, що кон’юнктура повернеться. Гірше виглядає ситуація молодого покоління, яке розбурхане надто великими потребами матиме труднощі, щоб погодитися зі зміною своїх життєвих планів – наголошує професор ЧАПІНСЬКИЙ на сторінках газети "Dziennik".

Франк переступив уже психологійний бар’єр 3 злотих. Аналітики б’ють на сполох: якщо польська валюта ще більш послабиться – десятки тисяч боржників можуть банкрутувати. А все тому, що люди будть неспроможні сплатити чергову рату свого іпотечного кредиту – наголошує на своїх економічних сторінках газета "Dziennik". У найгіршій ситуації опинилися особи, які брали житловий кредит у половині 2008 року. Тоді франк коштував 2 злоті, отже їхній креди був відносно дешевим. Однак справжні проблеми щойно можуть початися, якщо ціна франка надалі зростатиме - твердять експерти, повідомляє Польське радіо.

Обговорити на форумі