друкувати


У Криму знову розгоряються міжетнічні конфлікти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-03 12:56:18

Представники Меджлісу кримсько-татарського народу звернулися із заявою до дипломатичних представників міжнародних організацій та держав, акредитованих в Україні. В документі йдеться про те, що кілька днів тому в Сімферополі відбулася міжвідомча нарада за участю керівників правоохоронних органів, керуючого складу Сімферопольського військового гарнізону, представників Ради міністрів Автономної Республіки Крим.

За повідомленням керівника відділу зовнішніх зв’язків Менджлісу Алі ХАМЗІНА, на нараді розглядалися питання про підготовку проведення спеціальної збройної спецоперації по зносу селища кримських татар Янни К’ЕРІМ, що по вулиці Балаклавській у Сімферополі.

Поштовхом для такого, за словами пана Алі, стали накази столичних високопосадовців про виконанням судових рішень на користь комерційних фірм, яким їхня земля була передана в результаті незаконних рішень міської влади. Деякі місцеві чиновники виступили на нараді із пересторогою щодо проведення силової операції, наслідки якої можуть стати причиною неабиякої дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Криму.

Сьогодні в Меджліс кримсько-татарського народу надходять численні звернення татар з вимогою негайно припинити підготовку до насилля щодо мирних людей, а також проінформувати Президента України, прем’єр-міністра, міжнародне співтовариство, засоби масової інформації про підготовку широкомасштабної провокації у Криму.

У ситуації, що склалася, Президія Меджлісу заявляє, що силові дії спрямовані на людей з селища Янни К’ЕРІМ на фоні теперішньої кризи стане каталізатором активного протесту з боку десятків тисяч кримських татар та людей інших національностей, чиї конституційні права, включаючи право на землю, порушуються упродовж років.

Пан ХАМЗІН заявляє, що конфлікту можна уникнути, адже біля земельної ділянки площею вісім гектарів, де знаходиться селище, є 37 вільних гектарів. Цього вистачить для комерційних фірм. Зокрема про це говорять у керівництві Верховної Ради та Ради міністрів АРК.

Для безконфліктного вирішення проблеми, Президія Меджлісу звернувся до вищих органів влади України з вимогою негайного вирішення конфлікту, без насильства над людьми. Окрім того, татари просять відновити роботу спеціальної комісії з розгляду ситуації в Криму та надання земельних ділянок татарам.

Довідка: Селище компактного проживання кримських татар Янни К’ЕРІМ виникло у березні 2006 року на пустирі, що колись належав розформованій військовій частині. Міністерство оборони готувало передачу земля на баланс міста Сімферополя.

Проте, не дочекавшись процедури передачі землі, міська влада приступила до таємної роздачі вільних гектарів різним фірмам, ігноруючи численні заяви кримських татар, громадян України, яким була потрібні земля для облаштування життя та побудови будинків. Такі дії влади змусили татар до самовільного захоплення восьми із сорока п’яти гектарів. Сьогодні на восьми гектарах облаштовуються вісімдесят сімей кримських татар.


Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі