друкувати


3 мільярди гривень на кредити покупцям житла

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-03 10:30:26

Рада по боротьбі з наслідками економічної кризи в будівельному секторі, створений при Кабміні, має намір затвердити механізм використання державних коштів, призначених для допомоги будівельному сектору.

Раніше розглядалося два варіанти фінансування галузі. Перший - через іпотечне кредитування населення і кредитування забудовників. Державна іпотечна установа вже отримало перший транш - 1 мільярд гривень на кредитування споживачів. Будівельники, у свою чергу, розраховували на кредит від уряду в розмірі 2 мільярди гривень.

Однак вчора заступник міністра регіонального розвитку та будівництва Дмитро ІСАЄНКО заявив, що всі 3 мільярди гривень будуть спрямовані виключно на надання кредитів кінцевим покупцям житла. "Кредити будуть видавати не забудовнику, а кінцевому споживачу. Будуть надаватись довгострокові кредити до 30 років під 14% річних", - відзначив він.

Таким чином Мінрегіонбуд планує допомогти населенню отримати квартири в заморожених об'єктах і уникнути пустують квадратних метрів. Однак в міністерстві не виключають, що деякі будівельні компанії все-таки отримають кредит від держави.

Також на засіданні буде розглянуто підготовлений Мінрегіонбуду реєстр об'єктів, згідно з яким будуть виділятися кошти за урядовим програмам. "Перелік цих об'єктів вже практично сформований, з кожної області в терміновому порядку будуть підготовлені за два об'єкта на наступне нарада. І незабаром будуть виділені кошти на ці об'єкти", - розповів голова Української будівельної асоціації, голова ради директорів девелоперської компанії "XXI Століття "Лев ПАРЦХАЛАДЗЕ.

30 січня прем'єр-міністр Юлія ТИМОШЕНКО повідомила, що Державна іпотечна установа виділено 1 мільярд гривень цінними паперами на рефінансування іпотечних кредитів банків за ставкою Національного банку України (13,5%).

Державна іпотечна установа буде перекредітовивать комбанки, які працюють з іпотекою. Як розповіли газеті "Дело" в Міністерстві регіонального розвитку та будівництва, кошти зможуть отримати всі звернулися в ДІУ банки, однак під іпотеку - тільки об'єкти з відсотком готовності не нижче 70%. КУЧЕРЕНКО пообіцяв, що остаточний список житлових будинків з ступенем готовності 70% і вище буде надано уряду до 9 лютого.

За словами представників будівельної галузі, цей механізм підтримки іпотеки призначений насамперед для стимулювання попиту на житлову нерухомість. "Ці гроші перш за все для того, щоб соціальна частина не увійшла в кризу. Щоб убезпечити добросовісного забудовника", - говорить Лев ПАРЦХАЛАДЗЕ.

Мається на увазі, що завдяки цим засобам банки будуть продовжувати кредитувати населення, за умови, що люди будуть інвестувати в будинку, що знаходяться на останній стадії будівництва. Таким чином уряд планує допомогти людям отримати своє заморожене житло і одночасно підвищити продажу квадратних метрів.

Однак банкіри не розділяють оптимізму чиновників. Багато банків зараз просто бояться видавати іпотечні кредити з-за падіння платоспроможності населення. "Банкам нецікаво в принципі кредитувати іпотеку, тому що сьогодні незрозуміло, кого кредитувати. Та й сама можливість фінансувати іпотеку протягом 15-20 років - це нереально", - говорить голова наглядової ради "Дельта банку" Микола ЛАГУН.

Однак комерційні банки з низьким відсотком проблемних іпотечних кредитів, швидше за все, не скористаються пропозицією уряду. Тому, крім комерційних банків, за реалізацію урядових програм іпотечного кредитування візьмуться два державних банки - "Ощадбанк" і "Укрексімбанк", повідомляють Подробности.

Обговорити на форумі