друкувати


Чи залишиться Зміїний українським

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-03 10:14:27

Міжнародний суд в Гаазі має сьогодні винести вердикт по статусу Зміїного острова в Чорному морі. Україна беззастережно виконає будь-яке рішення Міжнародного суду ООН про делімітацію континентального шельфу і виняткових економічних зон України та Румунії в Чорному морі.

Про це повідомив учора керівник прес-служби Міністерства закордонних справ України Василь КИРИЛИЧ.

Дипломат нагадав, що 3 лютого в Гаазі Міжнародний суд ООН винесе рішення з цього конфліктні питання.

КИРИЛИЧ поінформував, що інтереси України в Гаазі представляє українська делегації на чолі з Послом Володимиром ВАСИЛЕНКО.

Представник МЗС відзначив, що доказова база української сторони досить сильна, об'єктивна і аргументована та викладена в документах об'ємом більше тисячі сторінок.

"Рішення правових цивілізованим способом цього тривалого спору винятково важливо для України. Рішення, яке буде прийнято Міжнародним судом, зніме дискусію, закриє суперечка між Україною та Румунією. Це рішення відкриє можливості залучення обома сторонами інвестицій у цей регіон і дасть можливість використовувати його природні ресурси" , - зазначив КИРИЛИЧ.

Він підкреслив, що "будь-яке рішення з цього питання - яким би воно не було - буде виконуватися Україною".

У той же час КИРИЛИЧ відзначив актуальність вирішення цієї проблеми, з огляду на підтримку Румунією європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Представник МЗС також пояснив, що власне острів Зміїний не є предметом розгляду в суді. "Острів Зміїний однозначно є територією України, що чітко закріплено в договорі про добросусідство і співробітництво між Україною та Румунією 1997 року", - підсумував КИРИЛИЧ.

3 лютого Міжнародний Суд ООН оголосить рішення у справі про делімітацію континентального шельфу і виняткових економічних зон України та Румунії в Чорному морі.

Справа про делімітацію континентального шельфу і виняткових економічних зон України та Румунії в Чорному морі знаходиться в суді з ініціативи Бухареста з 2004 року. 16 травня 2006 року Україна подала в Міжнародний суд ООН контр-меморандум.

Нагадаємо, ключовим у цій суперечці є питання про те, чи вважати острів Зміїний скелею чи повноправним островом. Цей маленький острів у Чорному морі, площею 17 га, до 1948 року був румунською територією. Якщо Зміїний є островом, то він має право на навколишнє морську територію, а якщо його вважати скелею, то його взагалі не повинні були б брати до уваги при проведенні морського кордону. У цьому випадку, шельф навколо острова має відійти Румунії. Рішення суду, яке буде остаточним і не підлягатиме оскарженню, вплине також і на конфігурацію морського кордону і економічних зон України та Румунії. Обидві країни розраховують на позитивне для себе судове рішення, повідомляють Подробности.

Обговорити на форумі