друкувати


Від випускників "умили руки"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-02 07:04:21

Центр зайнятості широко повідомляє про попит на робітничі та інші спеціальності, яких навчають у профтехучилищах. Але, як показує практика, попит є не скрізь і не для всіх.

Про це свідчить кримінальна справа, порушена стосовно директора ТзОВ Універсам "Фаворит", що в Отинії. Фабула справи доволі лаконічна, а суть набагато глибша.

До дирекції "Фаворита" звернулись п’ятеро випускників ПТУ №33 з просьбою прийняти їх на роботу. Роботи там для них не знайшлось. Однак, як згодом виявилося, випускникам потрібна була не просто робота, а довідка про прийняття на роботу, яку їм необхідно пред’явити в ПТУ. Адже профтехучилище веде звітність щодо працевлаштування випускників. За законом, держава гарантує їм перше вільне робоче місце відповідно до одержаної професії.

Директор "Фаворита" випускників на працевлаштувала, однак видала їм фіктивну довідку про зарахування на роботу. Наказу про їх зарахування, звісно, не було. Випускники таким чином перед дирекцією ПТУ "відстрілялись" і, очевидно, одержали свої дипломи. Не знаємо, чи усвідомлювали вони, що таким чином утратили своє право на першочергове працевлаштування. І чи усвідомлювали випускники, що їм зроблено "ведмежу прислугу"? Тепер і ПТУ, і працедавець від них просто "вмили руки". Бо нема такого закону, аби навчальний заклад піклувався про їхнє працевлаштування і надалі.

Проявивши себе "доброю тітонькою", директор "Фаворита" спричинила викривлення правдивої державної статистичної звітності. Можна лише здогадуватись, скільки таких викривлень іде по цілій Україні. То чи вірити після цього офіційним даним про кількість працевлаштованих громадян?

Тепер директор ТзОВ "Фаворит" змушена буде сплатити в державну казну 1105 гривень штрафу за грубе порушення в сфері працевлаштування. А прокуратура району готує кримінальні справи ще по декількох "липових" довідках.

Автор: Андрій МАЛАЩУК, з матеріалами справи автора статті ознайомив помічник прокурора району Олег ПОПИК
Джерело: "Вільний голос" для Коломия ВЕБ порталу
Обговорити на форумі