друкувати


Українське кіно на міжнародному фестивалі Берлінале

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-02 04:11:43

29 січня у Києві презентовано українські фільми, які рівно за тиждень у рамках міжнародного кінофестивалю "Берлінале" знайомитимуть глядачів із сучасним кіно України. При чому ідеться і про участь стрічок у європейському кіноринку, і про конкурсний показ. Організатором презентації сучасного кіно України виступає Українська кіно-фундація за підтримки міжнародних благодійних фондів і приватного капіталу, повідомив президент Кіно-фундації Андрій Халпахчі, для якого відкриття сучасного кіномистецтва України стало покликом і сенсом життя (за власними словами метра).

5 лютого Берлін уже в 59 раз зустрічатиме метрів і зірок європейського і світового кіно, серед яких уперше за останні 7 років будуть присутні українці. Присутні не як гості чи спостерігачі, а саме як учасники "Берлінале". П’ять фільмів матимуть так звані "ринкові покази" у рамках європейського кіноринку фестивалю. Це – "Живі" Сергія БУКОВСЬКОГО, "Мелодія для шарманки" Кіри МУРАТОВОЇ, "Райські птахи" Романа БАЛАЯНА, дебютний фільм Марини КОНДРАТ’ЄВОЇ "Одного разу я прокинусь" та повнометражна анімаційна стрічка "Пригоди бравого вояка ШВЕЙКА" Ріната ГАЗІЗОВА.

Андрій ХАПЛАХЧІ розповів: "Конкурсна програма берлінського фестивалю складається з повнометражних картин і з короткометражних фільмів, це дві головні програми "Берлінале". Крім того, є секція "Панорама": вона не є конкурсна, там є окремі свої нагороди. Уперше Україна сім років тому приймала участь у конкурсній програмі, це був анімаційний короткометражний фільм КОВАЛЯ "Трамвай номер 9", який тоді отримав "Срібного Ведмедя".

Цього року, у конкурсному показі Україну представлятиме короткометражка "Діагноз" Мирослава СЛАБОШПИЦЬКОГО.

А участь згаданих вище українських стрічок в європейському кіноринку Андрій ХАЛПАХЧІ назвав "кроком до позначення України на світовій мапі кіно".

"Великою частиною "Берлінале" є європейський кіноринок: ця індустріальна складова кінематографу стала більш суттєва, ніж фестивальні конкурсні події. Бо кіно давно вже стало індустрією, і європейські країни збагнули, що не тільки фестивальні нагороди, – щось треба робити, щоб німецькі, французькі, італійські стрічки були конкурентоспроможними. Сподіваємося, європейські дистриб’ютори зацікавляться українськими фільмами, адже ми пропонуємо широкий спектр тем і напрямків", – зазначає Андрій ХАЛПАХЧІ.

Він та українські митці – учасники цьогорічного "Берлінале" переконані: ні міжнародна криза, ні політична нестабільність в Україні, ані антиукраїнська кампанія, розгорнута Росією в Європі, не завадять сучасному кіномистецтву України проторувати свій шлях до серця європейського глядача. І таким чином створити позитивний імідж Україні як державі талановитих і наполегливих митців, повідомляють Радіо Свобода.

Обговорити на форумі