друкувати


Назустріч сільгоспвиробникам

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-02 11:07:59

Нещодавно працівники ДПІ в Рогатинському районі спільно з районним управлінням сільського господарства, в особі начальника відділу економічного аналізу та фінансово-кредитного забезпечення Любові Йосипівни КОРЧИНСЬКОЇ, провели засідання "круглого столу" з платниками податків - с/г виробниками.

"Наш район - в основному сільськогосподарський, тільки платників фіксованого с/г податку на обліку знаходиться 63 платники, що становить 7,2 % від усіх зареєстрованих платників. І дуже не хотілося б щоб світова фінансова криза нашкодила таким с/г виробникам", - розпочала Світлана Олексин, заступник начальника інспекції - начальник відділу оподаткування юридичних осіб."Наші платники повинні бути обізнаними у всіх змінах податкового законодавства, а головне в тих, які сприяють і допомагають в господарській діяльності."

Так, ЗУ від 31.10.08р. №639-VI "Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи та про внесення змін до деяких законодавчих актів України" викладено в новій редакції ст.8 ЗУ від 03.04.97р. №168/97-ВР "Про податок на додану вартість" (зі змінами та доповненнями), якою визначено спеціальний режим оподаткування ПДВ діяльності у сфері сільського і лісового господарства та рибальства.

Суть спеціального режиму оподаткування ПДВ полягає в тому, що сума ПДВ, нарахована с/г підприємством на вартість поставлених сільськогосподарських товарів (послуг) протягом звітного періоду спрямовується на відшкодування суми податку , сплаченої (нарахованої) постачальнику в зв’язку з придбанням товарів ( послуг), що використовуються в господарській діяльності такого підприємства, а за наявності позитивного залишку (позитивної різниці) нарахованої суми податку така сума спрямовується для інших виробничих цілей. Тобто с/г підприємство зможе спрямовувати суми ПДВ не лише для придбання матеріально-технічних ресурсів, а й на виплату заробітної плати, погашення банківських кредитів за умови використання кредиту на виробничі цілі тощо.

Крім цього, заступник начальника інспекції розповіла про особливості змін реєстрації платниками ПДВ сільгосппідприємств - суб’єктів спеціального режиму та про порядок нарахування, виплат і використання коштів, спрямованих для виплати дотацій с/г виробникам за поставлені ними переробним підприємствам молоко та м’ясо в живій вазі, надала відповіді на питання, що стосуються подання електронної звітності.

Людмила ШАЛІВСЬКА, завідувач сектором масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян охарактеризувала механізм справляння ФСП згідно Закону України від 17.12. 98р. №320-XIV "Про фіксований сільськогосподарський податок" із змінами та доповненнями, нагадала порядок подання Розрахунку і порядок сплати орендної плати за землю, порядок обчислення і сплати податку з власників транспортних засобів.

На завершення засідання, Світлана ОЛЕКСИН доповіла, що працівниками інспекції за 2008 рік забезпечено надходження до Зведеного бюджету в сумі 33772,8 тис. грн., в порівнянні з 2007 роком більше на 13049,6 тис.грн. В тому числі до Державного бюджету України за звітний період мобілізовано 13571,1 тис.грн., що на 7312,4 тис. грн. більше минулорічного періоду."Податківці Рогатинської ДПІ стараються завжди виконати планове надходження бюджету, щоб сьогоднішня фінансова криза як найменше позначилась на фінансуванні медицини, освіти, культури.. І, що стосується громадян",- наголосила вона,-"недавно стартувала кампанія декларування доходів громадян, що дає можливість скористатись правом на податковий кредит", повідомляє ДПА в Івано-Франківській області.

Обговорити на форумі