друкувати


Випробування розпочалися

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-02 08:55:53

Чергове засідання колегії Коломийської райдержадміністрації розпочали з приємного: за багаторічну сумлінну працю грамотою обласної ради і облдержадміністрації ушанували начальника загального відділу Дарію ВІНТОНЯК. Відтак перейшли до порядку денного.

Про підсумки виконання Програми соціально-економічного та культурного розвитку району за 2008 рік доповіла начальник управління економіки райдержадміністрації Любов ГЛУШКОВА.

Зокрема, доповідачка відзначила, що промислові підприємства виготовили продукції за рік на суму 96,7 млн. грн., що на 3,3 млн. грн. більше за попередній рік. Темп зростання становить 153,1%. Найбільше наростили обсяги випуску продукції ДП "Ветсанзавод", КП "Меткабель", ТОВ "АБО-МІКС", підприємство виправної колонії №41 с. Товмачика. У загальному обсязі підприємства отримали 57,4 тис. грн. збитку та 5643,5 тис. грн. прибутку.

До бюджетів усіх рівнів мобілізовано 45,6 млн. грн. податків і зборів, що на 12,7 млн. грн. більше в порівнянні з відповідним періодом минулого року. Ріст надходжень — 138,3%.

Середньомісячна номінальна заробітна плата робітників і службовців на великих і середніх підприємствах становить 1149 грн., що на 40,1% більше у порівнянні з відповідним періодом минулого року (844,42 грн.). За звітний період залучено 1346,9 тис. дол. США. Прямих іноземних інвестицій — в такі підприємства, як ТзОВ "Блексіметал", ТзОВ "Агрофелікс", СП НГК "Дельта", ПП "Лемн-Інтер", ТзОВ "Агронафтогазтехсервіс", ТОВ "Компанія Ольштейн", ТзОВ "Агроест".

У районі зареєстровано 2858 суб’єктів підприємницької діяльності, з них 250 малих підприємств та 2608 фізичних осіб. За рік зареєстровано 12 юридичних та 586 фізичних осіб. Від малого та середнього бізнесу до бюджетів усіх рівнів надійшло 19,6 млн. грн., що становить 43% до всіх надходжень по району.

Рівень зареєстрованого безробіття по району становить 2,32%, навантаження на одне вільне робоче місце — 22 особи (у 2007 р. — 15 осіб). З початку року в районі створено 1538 нових робочих місць, що на 440 місць більше ніж 2007 р.

За 2008 рік у районі відкрито 20 магазинів, 4 кафе, 3 магазини-кафе та одна сауна. Будівельними підприємствами району виконано робіт на суму 63,7 млн. грн., що на 78,4% більше ніж 2007 р. Здано в експлуатацію школу в Нижньому Вербіжі, на проведення робіт з Державного бюджету виділено і освоєно 758 тис. грн., завершено будівництво першої черги школи села Спас, на яку з Держбюджету виділено і освоєно 2,9 млн. грн.

Загалом, не зважаючи на позитив, робота окремих підприємств і організацій району вимагає суттєвого покращення, що й знайшло своє відображення у рішенні колегії.

Про виконання бюджету району та районного бюджету за 2008 рік доповіли начальник фінансового управління райдержадміністрації Оксана ПОПАДЮК та начальник Коломийської оДПІ Світлана ЛУБОЦЬКА. Бюджет району в цілому виконано на 104,1% до уточненого плану на 2008 рік. Районний бюджет за доходами загального фонду бюджету виконано на 100,6%. Податковий борг до бюджетів усіх рівнів, без підприємств-банкрутів, становить 2281,3 тис. грн., у т.ч. до бюджетів місцевого самоврядування 234,8 тис. грн. Окремі сільські та селищні голови не домоглися якісного виконання дохідної частини бюджетів, та не забезпечили ефективного використання коштів у дитячих дошкільних закладах. Податкова виявила за рік 363 особи, які не були належно оформлені на роботі.

— 2008 рік за показниками був успішний, — підсумував голова райдержадміністрації Михайло ВІНТОНЯК. — Новий рік уже приніс нас серйозні випробування: окремі підприємства у січні не могли налагодити роботу, бо споживачі відмовляються від їхньої продукції. Нам треба шукати резерви поповнення надходжень до бюджету, і головний резерв — це земля. Ми будемо критичніше оцінювати роботу сільських голів, під час виїзних засідань — звертати увагу, як виконуються наші рекомендації.

Відтак слова попросив прокурор району Іван ВИТРИКУШ. Він коротко розповів про зроблене за рік прокуратурою району і завдання, яке поставив Президент України перед Генпрокуратурою, — підвищити якість прокурорського нагляду. "Ми не будемо миритися з тим, що на наші матеріали отримуємо відписки, — наголосив Іван Ярославович, — звертаючись до сільських і селищних голів. — Такого покарання, як попередження, уже нема. І не треба кивати на кризу, а кожному починати зі своєї дисциплінованості".

Третє питання порядку денного стосувалося підготовки та проведення у 2009 році на території району Року молоді, про що доповів начальник відділу у справах молоді та спорту РДА Василь КОЗОРІЗ. На основі затверджених колегією заходів кожній сільській і селищній раді належиться розробити свій план. Принагідно доповідач порушив і таке питання: у районі звання "Мати-героїня" присвоєно лише одній жінці, а матеріали посилались на 126 претенденток, отож є потреба звернутися зі запитом, щоб дізнатися про результати їх розгляду.

Вичерпавши питання порядку денного, колегія традиційно переросла у нараду з сільськими та селищними головами, перед якими з інформацією, роз’ясненнями виступили начальники районного відділу освіти, управління Пенсійного фонду, юридичного відділу, а також директор міськрайцентру зайнятості Василь ГЛАГОЛЮК. Він, зокрема, ознайомив присутніх із змінами в законодавстві про зайнятість. Один із пунктів викликав гарячу дискусію в залі, а саме, що до числа зайнятого населення тепер відносяться також члени особистих селянських господарств. Згідно із Законом "Про особисте селянське господарство", якщо сім’я має в користуванні земельну ділянку від 6 до 25 соток, вона не прирівнюється до членів особистого селянського господарства. За більшої кількості землі має значення її цільове призначення. Таку довідку видаватиме сільська рада на основі записів у господарській книзі, а центр зайнятості в обов’язковому порядку її перепровірить. Отож, альтернативи, як окрім налагодити добрий облік землі, — нема.

Автор: Вікторія КОХАН
Джерело: "Вільний голос" для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі