друкувати


В.ЦИБУЛЬКО: Я не вірю в параліч інституту влади

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-31 02:12:20

Так прокоментував викладені в нашумілому листі міністра фінансів Віктора ПИНЗЕНИКА до прем’єр – міністра Юлії ТИМОШЕНКО висновки зі стану української економіки Володимир ЦИБУЛЬКО, київський аналітик. Коломия ВЕБ Портал звернувся до пана Володимира з проханням висловити свою думку щодо достовірності оприлюдненого в Інтернеті та пресі листа Пинзеника, щодо імовірного розвитку подій в Україні.

- Я не вірю в параліч інституту влади, - каже Володимир ЦИБУЛЬКО. – Те що відбувається тепер в Україні, навпаки, є доброю передумовою для якісних реформаційних кроків. Адже візьмімо для прикладу судову владу. Вона не паралізована. Судова влада давно перетворилась у бізнес, який, до того ж, контролюється однією політичною силою.

Щодо достовірності листа, то жодних сумнівів бути не може – це не фальшивка. Усі дані , наведені в листі – реалістичні, їх легко можна перевірити за даними статистичних служб. Єдина провокативність цього листа – він не був призначений для оприлюднення, це була робоча доповідна, для внутрішнього користування.

Я не можу цілковито погодитися з паном ПИНЗЕНИКОМ що з промисловістю все так катастрофічно. Адже вона не зникла – зник тільки випуск продукції. Якщо попит відновиться, усе нормалізується. Вважаю, що страшнішого економічного падіння як 1992-1993 років – не буде. Скажімо, харчова промисловість працюватиме у попередніх обсягах, функціонуватимуть сільське господарство, торгівля, освіта, медицина.

Щодо бюджету – з його наповненням будуть проблеми. Добре би було включити в процес ринок землі – тоді не було б такого радикального відпливу валюти з України. Довіра інвесторів, вважаю, зможе відновитись тільки через ринок землі.

Теоретично, країна може вийти на кращі показники економіки якщо ситуація виправиться у другій половині року, адже пік падіння економіки прогнозується на кінець першого кварталу. Бюджет виконати неможливо, але якщо буде політична воля у наших державних мужів, то його можна відкоригувати протягом року.

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі