друкувати


Пани чубляться, у хлопів чуби болять

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-31 11:42:33

У п’ятницю ввечері з зверненням до нації виступив Президент України Віктор ЮЩЕНКО. Глава держави надав власну оцінку бюджетній і фінансовій ситуації в Україні. Він звинуватив в економічній кризі особисто прем’єра Юлію ТИМОШЕНКО та політику її Кабінету міністрів.

Прем’єр-міністр України Юлія ТИМОШЕНКО оперативно відреагувала на звернення до нації президента Віктора ЮЩЕНКА.

Дуже цікаво проглянути ці взаємні обвинувачення і перекладання відповідальності з одних плечей на інші. Де правда і хто правий з наших лідерів, покаже історія. Найтяжче те, що участь в цій історії беремо і ми – український народ. "…Пани чубляться, у хлопів чуби болять",- каже народна мудрість. Але і в "хлопів" терпінню приходить край. Рано чи пізно …

ЮЩЕНКО і ТИМОШЕНКО в цитатах

Вступ
ЮЩЕНКО: "Апелюю до вас, шановні співвітчизники, щоб посилити вимогу до українського уряду і парламентської більшості зупинити ті потоки брехні, фальші, наклепів і негайно, підкреслюю - негайно діяти для порятунку національної економіки."
"У державі - повністю розбалансована фінансова система. Свідомо руйнуються державні інституції через брак фінансування. Це може призвести до небачуваної інфляції. е все може закінчитися соціальною катастрофою."
"Я змушений сказати ці слова, щоб привести до тями політиків."
"Я вже не кажу про персональні звинувачення. Відкидаю цей бруд."
ТИМОШЕНКО: "Так зване звернення ЮЩЕНКА до народу – це суміш неправди, паніки та істерії. Всі люди побачили, що Президент – це не той лідер, якого вони потребують в час, коли Україна проходить випробування на міцність під ударами потужної всесвітньої економічної кризи."

Про газ
ЮЩЕНКО: "У Москві Прем'єр-міністр Юлія ТИМОШЕНКО уклала газові домовленості, невигідні для України. Контракти не відповідають моїм директивам. Рішення Прем'єр-міністр приймала особисто без колегіальної думки уряду. Пояснити це має більшість, яка підтримує Юлію ТИМОШЕНКО, - від її блоку аж до комуністів. Держава - перед фактом. Контракти підписані і їх треба виконувати. У 2009 році Україна має заплатити за газ на 25 мільярдів гривень більше, ніж у минулому році. Проте виручка НАК «Нафтогаз України» за послуги щодо транзиту залишається незмінною на рівні 2008 року. Прем'єр-міністр, безумовно, знає - отримати додаткові ресурси для проплати за газ можна лише через внутрішній ринок, лише через підняття цін для споживачів."
ТИМОШЕНКО: "Ціни на газ для населення та теплокомуненерго не підвищуються, залишаються на рівні минулого року. «Нафтогаз» ритмічно постачає газ українським споживачам та в Європу та працює благополучно, вперше за багато років без жодних посередників та корупційних схем."

Про бюджет
ЮЩЕНКО: "Я вимагаю негайно внести зміни до Державного бюджету на 2009 рік. Це - єдиний спосіб виправити становище. Я застерігав уряд і парламентську більшість - головних авторів Державного бюджету поточного року: зроблений вами документ - це повітряний замок. На сьогодні уряд не зібрав і половини запланованого на січень обсягу податків і зборів. Причина знову одна: нереальність бюджету."
"…Шановна Юліє Володимирівно, ви свідомо заклали в бюджет всі завищені показники та обіцянки, які не можете виконати сьогодні. Гроші не сконцентровані, а розпорошені, в тому числі і на чергову виплату заощаджень."
ТИМОШЕНКО: "Маю сумну для Президента та оптимістичну для країни новину: незважаючи на кризу, державний бюджет за січень перевиконано.
Зарплати бюджетникам та пенсії виплачені і надалі будуть виплачуватися вчасно та в повному обсязі."

Про уряд та парламент
ЮЩЕНКО: "У парламенті стався справжній шабаш навколо Національного банку України. Намір, безумовно, був один: отримати доступ до друку грошей, щоб покрити недостачі Державного бюджету. "
"… Ви підтримуєте популізм, який вже завтра обернеться невиплатою заробітної плати, пенсій, стипендій, і цілої низки соціальних допомог."
ТИМОШЕНКО: "Уряд та парламентська більшість працюють в напруженому режимі, і від їхнього імені прошу Президента: якщо не допомагаєте, то хоч не заважайте."

Дещо спільне
ЮЩЕНКО: "Я закликаю всіх співвітчизників до спокою. Ви будете захищені. У нас є можливість захистити і країну, і людей. Зараз перше і найголовніше - знайти політичну волю, мужність, прийняти реальний для країни бюджет 2009 року. Для цього я застосую всі необхідні в умовах кризи важелі. "
ТИМОШЕНКО: "Світ та Україна – в кризі. Я не хочу прикрашати ситуацію, але й сіяти паніку не дозволю нікому. Для того, щоб боротися з кризою, нам потрібні політична консолідація, холодний та тверезий розум, залізні нерви, сила волі, рішучість та глибоке відчуття відповідальності – саме те, чого завжди бракувало, бракує та бракуватиме Віктору Андрійовичу."

Автор: Олег БОРОДАЧ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі