друкувати


Дітей нічого не вчать?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-30 07:41:45

Зустрівся оце недавно з однією вчителькою, яку знаю років двадцять, і трохи зіпсував собі настрій. Дуже вона проти порядків, запроваджених у теперішній школі, звідки пішла на пенсію. "Дітей нічого не вчать, - не приховувала вчителька роздратування, - розраховують лише на те, що батьки домовлятимуться про додаткову підготовку поза уроками за "зелені". Раніше такого й близько не було, у всякому разі в моєму класі".

Мені це чому не сподобалось? Тому що, наскільки знаю, зовсім не сьогодні й навіть не вчора почала погано справлятися наша школа зі своїм основним призначенням. І запевняти, ніби при мені все було гаразд, а коли я пішла, все стало валитись, - значить давати про себе кепське свідчення. У таких людей, як кажуть психологи, "надто багато себе", у них надто серйозне ставлення до себе.

Але облишмо психологію, не заради неї вирішив я побурчати, а заради тієї ж педагогіки. Щоб мати бодай приблизне уявлення про те, кого випускає наша школа, достатньо вийти на годинку в місто. Або проїхатися зі студентами в поїзді до Чернівців чи Івано-Франківська. Мабуть, якби професор Григорій ВАЩЕНКО міг встати з могили й послухати бесіди українських юнаків і юначок, він негайно попросився б назад, у потойбіччя.

Професор ВАЩЕНКО, нагадаю, ще після Другої світової війни, коли Радянський Союз був могутній як ніколи, видав у Мюнхені брошуру під назвою "Проєкт системи освіти в самостійній Україні". Він твердо вірив у те, що Україна буде незалежною, і пропонував таку структуру майбутньої освіти: материнський догляд або ясла до 3-х років; дитсадок від 3-х до 6-и; початкова школа від 6-и до 14-и років; середня школа (класична гімназія, реальна школа, середні технічні школи, середня агрономічна школа, середня медична школа, учительська семінарія і т.д.) від 14-и до 18-и; висока школа від 18-и до 22-23 років. "У вихованні дітей шкільного віку, особливо підлітків і юнаків, першу ролю має школа", - наголошував професор.

На початку 1990-х, з проголошенням незалежності, ми пішли своїм шляхом, не оглядаючись на зарубіжні авторитети. Тобто залишили систему большевицької освіти майже без змін. Тому нічого тепер нам не залишається, як нарікати на вчителів, які всім серцем полюбили "зелені".

Автор: Старий буркотун
Джерело: "Коломийська правда" для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі