друкувати


Новий саркофаг на ЧАЕС буде готовий до 2012 року

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-30 06:02:02

На питання читачів "Комсомольської правди в Україні" відповів головний рятувальник країни В.ШАНДРА.

Проблем з фінансуванням не буде

- Добрий день. Я живу у Києві, звати Дмитро. Вже роки говорять про будівництво саркофага на Чорнобильській АЕС. Чи буде саркофаг і коли?

- Нове Укриття побудують згідно з графіком - до 2012 року. Зараз на ЧАЕС проводиться велика робота. У квітні минулого року нам вдалося, нарешті, вивезти з першого, другого та третього енергоблоків все ядерне паливо. Це дозволило повністю зупинити перший і другий блоки. Вже завершена стабілізація конструкцій Об'єкту Укриття, і це дає гарантію безпеки як мінімум на 15 років. Влітку цього року ми завершимо проектувальні роботи, відразу ж почнемо будівництво нового безпечного укриття. Всі роботи контролюються нашим міністерством та світовою спільнотою, яка виділяє кошти. Два рази на рік – у липні та грудні – проводяться асамблеї Ради країн-донорів Фонду ядерної безпеки та Чорнобильського фонду Укриття. На цих нарадах Україна і Европейський банк реконструкції та розвитку постійно звітують перед країнами-донорами, як використовуються їхні гроші. Можу сказати, що на останньому засіданні 15 грудня було визнано, що роботи виконуються за графіком. І друга приємна новина: країни-донори Україну запевнили, що, незважаючи на фінансову кризу, проблем з фінансуванням будівництва саркофага не буде.

- Меня зовут Сергей, я из Киева. Останнім часом багато говорять, що на Чорнобильській АЕС відбулося чергове ЧП. Розкажіть, що ж там сталося насправді?
- Можу вас запевнити, в останні кілька років серйозних ПП на ЧАЕС не було. Все це завдяки щоденній праці великого колективу фахівців, який забезпечує безпеку станції та Чорнобильської зони відчуження. Крім того, в зоні ЧАЕС встановлено більше сотні датчиків: на самій станції, в Дніпрі, в свердловинах, які контролюють грунтові води, на землі і в повітрі. Проводяться постійні виміри, ситуація контролюється. У 2008 році на території Чорнобильської зони було 20 лісових пожеж, всі вони ліквідовані. Я з величезною повагою ставлюся до людей, які працюють в особливо шкідливих умовах, зокрема на Чорнобильській АЕС.

Скорочень не передбачається

- Марина з Дніпропетровська турбує. Зараз скрізь звільняють та урізали зарплати. Як йдуть справи у вашому відомстві? А чи не вийде так, що гасити пожежі буде нікому?

- Наші витрати залишилися на рівні 2008 року. Нещодавно в МНС відбулася підсумкова колегія, на якій ми поставили завдання перед начальниками головних управлінь, департаментів, спеціальних аварійно-рятувальних загонів та інших підрозділів: ні в якому разі не зменшувати кількість працівників. Адже це може вплинути на виконання наших завдань з порятунку людей. Тому скорочень не передбачається. Ми прийняли рішення скоротити витрати в центральному апараті до 20%.

- Мене звуть Олександр, живу в Ужгороді. У Києві то й справа купують нову техніку, а як же бути з регіонами, адже у нас рятувальники їздять на техніці 70-х років?
- Кризовий бюджет 2009 року зроблений так, щоб зберегти здатність МНС виконувати свої прямі завдання. Зарплата у нас залишилася на тому ж рівні. Не буде і скорочення аварійно-рятувальних сил. До речі, для центрального апарату ми не купили жодної машини. У 2008 році закупили техніку для рятувальників на 250 млн гривень, причому вся вона пішла саме в регіони. Оновлення поступово йде, але існує колосальна проблема: у нас 85% техніки, яку вже треба списувати. В минулі роки на матеріально-технічне оснащення грошей не виділялося. Зрозуміло, що замінити все за один рік просто нереально. У цьому році близько 894 млн грн предбачається у Стабілізаційному фонді саме на матеріально-технічне переоснащення МНС, але питання в тому, як цей Фонд буде наповнюватися. Плануємо купувати пожежну техніку у державному підприємстві Пожспецмаш у Прилуках Чернігівської області, а також на КРАЗ, інших машинобудівних заводах України. Закуповуємо і авіатехніку. Влітку минулого року було створено авіаційний аварійно-рятувальний загін, який базується у Ніжині. До його складу увійшли чотири нових протипожежних літаки Ан-32П, які вже відмінно проявили себе під час ліквідації літніх пожеж. І навіть багато в чому перевершили очікування фахівців.

На ліквідацію паводку в Західній Україні витратили 4 млрд гривень

- Це Леонід зі Львова. На Закарпатті зараз знову повені. А можна якось один раз побудувати дамби, мости? Або ж ці гроші туди просто не доходять?

- На запобігання надзвичайної ситуації потрібно витратити у 20 разів менше коштів, ніж на її ліквідацію. Повінь у Західній Україні це доводить. Щоб уникнути катастрофічних наслідків в майбутньому разом з Державним комітетом водного господарства ми розробили спеціальну протипаводкову програму на річках Дністер, Прут та Сірет. Вона розрахована на 17 років, і на її виконання потрібні чималі кошти, близько 30 млрд грн. Адже на ліквідацію лише одного паводка в Західній Україні було витрачено понад 4 млрд грн. У плані запобігання паводків вже багато чого зроблено. На Прикарпатті, наприклад, зведено кілька дамб, побудовано два спеціальних польдера, які зможуть затримати близько 110 млн кубометрів води. Такі ж програми є і в Закарпатті. Я переконаний, незважаючи на фінансову кризу, ці протипаводкових роботи потрібно проводити обов'язково.

- Добрий день. Павло з Києва турбує. Скільки років потрібно пропрацювати в МНС, щоб отримати житло та гарну зарплату?
- На жаль, проблема забезпечення житлом наших співробітників вирішується повільно. У 2008 році ми дали рятувальникам 165 квартир, в основному людям, які безпосередньо ліквідують надзвичайні ситуації. Вже на початку цього року ми здали 48 квартир у Хмельницькому, ключі від нового житла отримала і 41 сім'я в Лисичанську Луганської області. У найближчому майбутньому 31 квартиру отримають працівники МНС у Феодосії. Ми намагаємося робити все, щоб наші рятувальники мали житло. Що стосується оплати праці, ми повинні прийти до системи, яка є у всіх цивілізованих країнах. Рятувальники, льотчики, піротехніки повинні отримувати зарплату, за яку вони б змогли купити собі квартиру або взяти іпотеку. Переконаний, зарплата рятувальника має бути як мінімум на 20% вище, ніж у середньому по промисловості країни.

До Євро-2012 запрацює єдина служба порятунку

- Здрастуйте, турбує Ірина, Київ. Кажуть, що в Україні скоро з'явиться служба 911. Чи правда це і чим вона буде відрізнятися від нашої пожежної?

- У нас буде служба не 911, а 112. Це загальноприйнятий европейський номер екстреного виклику. Він використовується як у Євросоюзі, так і в Росії. Це буде не просто номер, на який можна зателефонувати, а новітня служба п'ятого покоління. На 112 будуть працювати кваліфіковані диспетчера, які визначать, яка саме допомога потрібна потерпілому, і відповідно направлятимуть екстрені служби, будь то пожежна, міліція, швидка або комунальні служби. Створити таку систему не так-то й просто. Адже всі машини та служби повинні бути оснащені спеціальними системами, датчиками GPRS. Також вони повинні бути пов'язані системою обміну інформацією як між собою, так і з центральним диспетчерським пунктом. Ми плануємо впровадити систему 112 в Україні до 2012 року. Вже зараз працюють пілотні проекти у Львові, Харкові та Києві, але поки що лише в системі 01. Йде величезна робота у частині об'єднання технічного обладнання, виписані технічні умови разом з усіма структурами, які будуть працювати в цьому сегменті: МВС, Міністерство охорони здоров'я, комунальні служби, Держкомзв'язку. Є й проблемні питання, зокрема фінансування. Сьогодні ми виходимо на досить серйозний рівень підготовки, і я впевнений, що до Евро-2012 єдиний номер екстреного виклику буде працювати.

Упорядкували: Олександр Федченко, Микола Лещук, Валерий ЖЕВАЧЕВСКІЙ
Джерело: Комсомольская правда в Украине
Переклад: Петро ВОЛЯ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі