друкувати


ФІРТАШ оголошений у міжнародний розшук

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-30 02:55:17

Слідчий комітет при прокуратурі Російської Федерації виніс постанову про притягнення власників компанії RosUkrEnergo [RUE] Дмитра ФІРТАША та Івана ФУРСІНА у якості обвинувачуваних у справі компанії Highrock Holdings Ltd, власником якої є бізнесмен Сємьон МОГІЛЄВІЧ. Також, Слідчий комітет оголосив Дмитра ФІРТАША та Івана ФУРСІНА у федеральний розшук і звернувся напередодні до суду з клопотанням про заочний арешт з метою оголошення їх у міжнародний розшук. За даними слідства вони ховаються в Україні і відмовляються виступити свідками у справі, яке СК розслідує щодо Сємьона МОГІЛЄВІЧА [Сєргєя ШНАЙДЕРА].

Між тим в офісах панів ФІРТАША та ФУРСІНА заявляють, що про слідство їх ні про що не повідомляти. У Слідчого комітету при прокуратурі [СКП] РФ не коментують повідомлення про оголошення ФІРТАША та ФУРСІНА у міжнародний розшук. "Цю інформацію ми не коментуємо", - заявив офіційний представник відомства представнику Обозрєватєля. Разом з тим у Басманном суді Москви підтвердили, що до них надійшло якесь клопотання про жорсткість позиції слідства стосовно ФІРТАША та ФУРСІНА, і воно буде розглянуто найближчим часом. Але представники суду відмовилися підтвердити, що воно передбачає обрання запобіжного заходу у вигляді ув'язнення під варту стсовно власників компанії RosUkrEnergo [RUE]. За даними наших джерел, клопотання про арешт ФІРТАША та ФУРСІНА було подано до суду ще 23 січня. При цьому нібито постанову про притягнення ФІРТАША та ФУРСІНА в якості обвинувачуваних слідство винесло ще раніше – 10-12 січня цього року. Як вважають правоохоронні органи підозрювані надавали активне сприяння Сємьону МОГІЛЄВІЧУ в ухиленні від податків, відмиванні капіталів та шахрайстві. Представники правоохоронних органів розповіли нашим джерелам, що в листопаді, грудні і на початку січня ФІРТАША та ФУРСІНА кілька разів викликали на допит, однак вони не відповідали і зв'язатися з ним не вдалося. Тому звинувачення пред'явили заочно. Після цього вони були оголошені у федеральний розшук. Якщо клопотання про заочний арешт Дмитра ФІРТАША та Івана ФУРСІНА буде задоволено судом, то Генпрокуратура оголосить їх у міжнародний розшук через Інтерпол і приступить до підготовки запиту на їх екстрадицію з України.

На думку правознавців це буде не так просто зробити. За словами відомого адвоката Артема ПОПЛАВСЬКОГО, в постановах СКП РФ немає слів про те, що справа Сємьона МОГІЛЄВІЧА порушено ще й стосовно "інших осіб", до яких можна було б віднести ФІРТАША та ФУРСІНА.

"Виходить, так що їм пред'явили звинувачення за "чужою" кримінальною справою, а потім і оголосили в розшук. Це є порушенням Кримінально-процесуального кодексу (КПК) РФ, приписів Верховного та Конституційного судів", – зазначає адвокат. Але В Росії така практика діє давно. За подібною схемою оголошений в розшук колишній власник найбільшого рітейлера стільникових телефонів Євросєть Євгеній ЧІЧВАРКІН-ЖЄРЄБЄНКОВ. Подібна історія сталася і з генералом ФСКН Алєксандром БУЛЬБОВИМ. 28 жовтня Верховним судом (ПС) було скасовано рішення Мосміськсуду про продовження БУЛЬБОВУ термінів утримання під вартою до 15 грудня, оскільки з'ясувалося, що СКП РФ пред'явив йому обвинувачення у кримінальній справі, порушеній у стосовно інших людей. "У статті 156 УПК РФ говориться, що попереднє розслідування починається з моменту порушення кримінальної справи, – говорилося у вирішенні ВС. – Але з представлених в касаційну інстанцію матеріалів видно, що кримінальна справа відносно БУЛЬБОВА НЕ порушувалися".

Джерела Обозрєватєля у Москві вважають, що насправді "прив'язка" ФІРТАША та ФУРСІНА до справи Могилевича – це лише привід. А реально СКП цікавлять зовсім інші справи газових трейдерів. Наприклад, угода в рамках якої RUE купив у Внєшторгбанка 74,87% акцій АНГК. Ба більш, під нього був організований фіктивний приватизаційний конкурс, на якому структури ФІРТАША придбали акції, що залишилися у Адміністрації Астраханської області. Паралельно йшли переговори з Пєтром РОДІОНОВИМ, власником 50% акцій Пєчоранєфтєгазпрома [друга половина підприємства належить Газпрому]. У підсумку він погодився продати актив за смішну суму – $35 млн, і ФІРТАШ навіть встиг перевести ці гроші продавцю.

А наприклад, контрольний пакет із запасами Бєрєгового родовища Газпромбанк купив в Ітери з величезним дисконтом за$137 млн. Причини поступки РОДІОНОВА банальні: він був оголошений у федеральний розшук і був змушений вести переговорний процес, перебуваючи під жорстким пресом за кордоном. Взагалі ж активи Пєчоранєфтєгазпрома цілком потрапляли під категорію "виведені з Газпрому". У якості "гаранта" угоди, виступав тодішній заступник голови правління Газпрому Алєксандр РЯЗАНОВ, який в тому числі курував діяльність RUE. Раніше він займався поверненням активів концерну, но чомусь "проігнорував" пакет акцій Пєчоранєфтєгазпрома. Потім хтось запустив процес скасування угоди, який ускладнився тим, що пан ФІРТАШ встиг заплатити, але активи так і не отримав. Можливо, тепер комусь необхідно довести, що повернення грошей з Росії – дуже складний процес.

Нагадаємо, Дмитро ФІРТАШ потрапив в бізнес з торгівлі газом у середині 90-х. Однак по-справжньому йому пощастило в 2002 році, коли оточення українського Президента Леоніда КУЧМИ висунуло його на роль транзитера туркменського газу замість близької до команди Рема ВЯХІРЄВА Ітери. Характерно, що документи, які проклали дорогу ФІРТАШУ у газотрейдерський бізнес, підписав тоді Прем'єр-міністр України Віктор ЮЩЕНКО. Саме він завізував пакет документів, згідно з яким право транзиту туркменського газу територією Росії отримав угорський офшор Eural TransGas [за ним, і стояв непублічнsq тоді Дмитро ФІРТАШ]. В кінці 2004 року, коли дні КУЧМИ при владі були пораховані, ETG в цьому бізнесі замінила компанія RosUkrEnergo. У процесі перетворень Газпром зумів вторгувати собі 50-процентну частку, а другу половину від імені Уряду України отримав Raiffeisen Investment. Через півтора року під загрозою офіційного розслідування з боку Мін'юсту США панові ФІРТАШУ довелося зізнатися, що Raiffeisen Investment представляє його інтереси та інтереси його молодшого партнера Івана ФУРСІНА [5% у RosUkrEnergo].

На початку 2007 року він зареєстрував на Британських Віргінських островах Групу DF [GDF - Group of Dmitry Firtash] – приватну міжнародну групу з метою об'єднання своїх активів в енергетиці, хімічної промисловості, енергетичній інфраструктурі, а також активів у сфері нерухомості. До групи увійшли Centragas [з його 50% акціями РосУкрЕнерго], угорська EMFESZ [газоторгова компанія, постачальник енергетичних послуг], австрійська компанія Zangas [спеціалізується на будівництві газової інфраструктури], а також OSTCHEM Holding [об'єднує групу хімічних підприємств у Східній та Центральній Європі]. Крім цього, Дмитро ФІРТАШ власник Баскетбольного клубу Київ, представник компанії Eural Trans Gas у Туркменії, Узбекистані та Казахстані. Компанія зареєстрована в Будапешті, де ФІРТАШ проживає основну частину часу. Президент філії компанії Highrock Holdings Ltd, власником якої є бізнесмен Сємєн МОГІЛЄВІЧ. Фактичний власник українських телеканалів К-1 і К-2. ФІРТАШ у приятельських відносинах з колишнім першим помічником Президента України Віктора ЮЩЕНКА, членом президії партії Наша Україна Олександром ТРЕТЬЯКОВИМ та екс-головою Нафтогазу України Юрієм БОЙКОМ. Українська преса повідомляє, що ФІРТАШ зумів зблизитися з українським Президентом, забезпечивши переліт до Києва на інавгурацію ЮЩЕНКА його американських родичів. Їх доставка обійшлася в 270 тисяч доларів.

Іван ФУРСІН, власник одеського Місто-банку, основний акціонер Одеської кіностудії. ФУРСІН став відомий після спроби захоплення ним і його Місто-банком Взуттєвої фабрики Київ. Тоді за ФУРСІНА заступився його приятель, голова парламентської фракції Наша Україна Микола МАРТИНЕНКО, проти нього пішла пропрезидентська партія Пора. Це протистояння стало першим розколом у "помаранчевій команді". ФУРСІНА називають другом колишнього голови фракції Народної партії у ВРУ Ігоря ЄРЕМЄЄВА. Фурсін балотувався до Верховної Ради за списком "народників", отримавши почесний номер 33.

Автор: Соломон ЛІБЕРМАН, Коломия ВЕБ Портал
Джерело: Обозрєватєль
Обговорити на форумі