друкувати


Вчора були 91-і роковини бою під Крутами

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-30 12:10:54

Часто… говоримо про Крути й геройську смерть 300 українських юнаків і порівнюємо бій під Термопілами. …Чи справді Крути є такі як Термопіли? Розгляньмо ці два бої в різних аспектах.

Термопіли. Ось що пише про цю битву англійський історик Г.Г.ВЕЛС. "Спочатку об’єднані гелени хотіли зустріти персів у долині Темпе недалеко Олімпу, але роздумалися і вернулися почерез Тессалію та вирішили чекати на персів у місцевості Термопіли, де в той час, 2300 років тому, була велика круча (чи гори) з одного боку, а з другого море. Між ними був такий вузенький прохід, що ледве двоколісниця могла ним переїхати. Греки мали з цього проходу велику вигоду, бо він був невигідний ані для кінноти, ані для двоколісниць, і звужував фронт так, що вирівнював чисельну перевагу персів над греками.

Три дні стримували греки перську армію з малими втратами для себе, але третього дня відділи перських військ появилися несподівано позаду греків. Якийсь селянин показав їм перехід горами".

…Вождь греків Леонід вирішив не відступати од іншого оборонного проходу. 700 теспійців рішили залишитися з Леонідом і вмерти з його спартанцями. …На третій день боїв Леонід не ждав на наступ персів, але кинувся в наступ. У бою тебанці піддалися персам. Бій скінчився геройською смертю всіх спартанців. Можна зробити такі висновки з того бою:

1. Термопіли це було найдогідніше місце для задержання персів.
2. Дуже добре командування частин греків було на найвищому рівні.
3. Досконалий вишкіл індивідуального вояка в рукопашнім бою та цілих частин.

Це доказує вчасний та вдалий відхід головних сил на такій вузині 4000 з невільниками, з табором, що тоді їхав за військом. Все разом були других 4000 осіб. Усе це завернути ніччю несподівано, і не допустити до паніки може лиш добра команда і вишколене військо.

Крути. Треба також і під Крутами розглянути умовини, серед яких виявили наших 300 юнаків.

1. Поземелля, - рівнина. Отже, рівниною легко заходити противникові крила оборонців, і то в чистому полі. Середину поля бою перетинав залізничий шлях на насипі, що втруднював зв’язок південного крила оборонців від північного. Наші вояки не мали відповіднього виряду ані доброго озброєння, як гармати, а мали старі рушниці. Одягнена на половину по-військовому і по-цивільному, в цивільних черевиках виїхала сотня з Києва, а в будинку, де вона квартирувала, було досить чобіт. Те що їх не видано сотні, вказує про організаційні властивості тих, що виряджали молодь до бою.

2. Дуже від’ємно впливали на вояків психічні умовини тих часів. Це нечуване, щоб міністер оборони України демобілізував військо тоді, коли з усіх сторін на Україну посувалися вороги. На з’їздах українських вояків запевняли їх "політики", що Україні не треба війська. Чи ж молодь цього не бачила, не наслухалася, не начиталася в різній пресі за весь рік до того часу?

І в хвилині від’їзду не видно нікого на станції в Києві, щоб прощав і бажав молодим воїнам успіхів, тільки плакала одна мати, а старший полковник остерігав, щоб не їхали в таких недомаганнях і без вишколу до бою.

Ось моральні умовини, серед яких від’їжджали молоді герої боронити рідний край! По дорозі вони бачили вояків старих, загартованих до бою чотирилітньою війною, що їхали додому краще одягнені від тих, що їхали до бою. Бачили вони також, що є наші, ніби українські частини війська, що в тій ситуації проголошували "невтралітет", здезорієнтовані пропаґандою різних течій і груп. Це неймовірні психічні умовини, серед яких приходилося їхати тим дітям-героям з піснею "Ще не вмерла Україна", щоб своїми грудьми заслонити батьківщину перед большевицькою навалою під Крутами.

Порівняймо тепер стан фізичний і психічний вояків-греків з "крутанцями". Там сам король у першій позиції воював пліч-об-пліч зі своїми вояками, а тут командири вдома залишилися.

…З браку набоїв, ті що були слабші, віддавали їх сильнішим щоб вони могли стріляти. Бракувало також набоїв до кулеметів. Один старшина-інвалід ніс кулемет на плечах, щоб не залишити його ворогам. Найбільше вояків впали на правому крилі від гарматнього вогню, а на лівому при відступі.

…Розглянувши різниці бою, вояків і команди та настрою народу і його проводу в Греції (Термопіли) і Крути, приходимо до висновку, ось чому Крути не Термопіли. Не відбираємо слави і не зменшуємо геройства короля Леоніда з його спартанцями. Однак мусимо ствердити, що жертва і геройство наших крутянців багато більша за Термопіли.

Автор: Євген Побігущий-Рен, "Мозаїка моїх споминів"
Джерело: "Коломийська правда" для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі