друкувати


Помісний собор РПЦ підтвердив статус УПЦ як самокерованої Церкви

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-29 08:51:36

На другий день роботи Помісного собору Російської Православної Церкви, його делегати ухвалили діючий Статут РПЦ, повідомляє "Православіє в Україні" з посиланням на власне джерело у храмі Христа Спасителя.

У параграфі 18 глави VIII Статуту РПЦ міститься визначення статусу Української Православної Церкви як самокерованої Церкви з правами широкої автономії, що виділяє УПЦ з переліку інших самокерованих Церков у складі Московського Патріархату, які не мають розширених прав.

В тому самому параграфі Статуту РПЦ зазначено, що "в своєму житті та діяльності Українська Православна Церква керується Томосом Патріарха Московського і всієї Русі 1990 року та Статутом Української Православної Церкви, який затверджується її Предстоятелем та ухвалюється Патріархом Московським і всієї Русі".

Питання необхідності підтвердження існуючого нині статусу Української Православної Церкви є необхідною юридичною процедурою та пропонувалося на Передсоборній нараді делегатів від Української Православної Церкви у проекті резолюції, яка не була винесена на голосування, повідомляє RISU.

Обговорити на форумі