друкувати


Газова війна - податок Росії на незалежність України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-29 06:16:40

Єврокомісар з енергетичних питань Андріс ПІЄБАЛГС заявив, що у Брюсселя немає доказів того, що Україна несанкціоновано відбирала газ європейських споживачів зі своєї труби.

Після 20-денної "газової" війни Києва з Москвою, нарешті, наступило перемир'я, яке принесло голубий вогонь у соціальні заклади та оселі мешканців України. Наскільки щасливим буде той десятилітній шлях, на який ступили дві могутні держави, важко передбачити. Сьогодні політики, політологи та економісти намагаються активно обговорити це важливе для України питання.

Унаслідок підписання прем’єр-міністрами України і Росії довгострокових контрактів на транзит газу європейським споживачам і на поставки його в Україну 22 січня 2009 року вранці "Газпром" почав постачання газу в Європу через Україну. Нагадаємо, що "Газпром" обвинувачував Україну в тому, що вона не забезпечує транзит російського газу в Європу.

Президент України Віктор ЮЩЕНКО скасував свій візит до Угорщини у зв’язку з "газовим конфліктом". Під час робочої зустрічі з польським колегою Лєхом КАЧИНСЬКИМ обговорено, окрім питання європейської та євроатлантичної інтеграції України, ситуацію навколо постачання до Європи російського природного газу. Віктор ЮЩЕНКО також запропонував Верховній Раді першочергово розглянути питання щодо ситуації у газовій сфері, економіці, а також внесені ним законопроекти.

13 січня 2009 року перше в новому році сесійне засідання розпочалося з найгарячішого - про стан українсько-російських взаємин у газовій сфері та ситуацію із забезпеченням України енергоносіями, здійснення транзиту природного газу її територією до європейських споживачів. У Києві відбулася зустріч з представниками країн-споживачів російського газу, присвячена питанням енергетичної безпеки, в якій взяли участь президенти України і Словаччини Віктор ЮЩЕНКО та Іван ГАШПАРОВИЧ, прем’єр Молдови Зінаїда ГРЕЧНА і глава МЗС Польщі Радослав СІКОРСЬКИЙ.

Більшість російських ЗМІ написали, що Віктор ЮЩЕНКО привласнив ідею глави РФ Дмитра МЄДВЄДЄВА, який раніше запросив споживачів газу на саміт до Москви. Президент вкотре підкреслив, що Україна не відчуває жодної провини за ситуацію із припиненням постачання газу до Європи. На порядку денному - складні арифметичні підрахунки ціни й з’ясування, хто переміг у газовому протистоянні.

Газове перемир’я, яке задекларували минулого тижня Президент і прем’єр, а також уряд і опозиція, завершилося. Крапка в газовому конфлікті, а саме підписання контрактів у Москві, стала початком нового жорсткого внутріполітичного протистояння.

За підрахунками Президента, слід докладно переглянути документи, підписані "Нафтогазом" і "Газпромом", оцінити їх з погляду відповідності національним інтересам і виробити оптимальні кроки, щоб мінімізувати негативні наслідки високої ціни на газ в 2009 році.

Серед іншого Президент відзначив, що необхідно буде радикально змінити відносини держави з усіма споживачами газу. "Закладаючи базову ціну на газ 450 доларів за тис. куб. м. (з урахуванням 20 відсотків знижки ціна в І кварталі становить 360 доларів), відповідно до угоди, - це явний програш, - сказав ЮЩЕНКО. - Якщо ціна на газ для України збільшується, то має збільшуватися і ставка транзиту газу". Крім того, ЮЩЕНКО заявив, що ціна на газ в ІУ кварталі 2009 року має становити 132 долари за тисячу кубометрів, щоб вийти на середньорічну вартість газу 228 доларів за тисячу кубометрів. "Всім зрозуміло, що такої ціни не буде", - підкреслив Президент. – Нам треба зробити багато висновків щодо обслуговування населення, тому що така ціна змушує владу радикально переглянути відносини з усіма споживачами", повідомляє Прес-служба Коломийської РДА.

Обговорити на форумі