друкувати


Спадкоємці катів – нові знущання Москви

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-29 04:27:45

Скарга десяти родин катинських жертв була відхилена колегію військового Верховного Суду Російської Федерації. Одним із аргументів був той факт, що катинську справу слід розглядати крізь призму совєцького карного кодексу 1926 року, за яким злочин підлягає терміну давності.

Він не підлягав би терміну давності лише в одному випадку: контрреволюційного злочину. Позаяк катинський злочин не був контрреволюційним злочином, він підлягає терміну давності.

Уповноваженими родин катинських жертв виступають адвокати Анна СТАВІЦЬКА і Роман КАРПІНСЬКИЙ. Вони вимагали відміни рішення про припинення слідства російської прокуратури у справі вбивства, вчиненого у 1940 року.

Слідство було припинене у вересні 2004 року. Обґрунтовування цього рішення було визнане суворо таємним.

Адвокати від імені родин вимагали зняття грифу таємності з документів слідства.

Суддя Владімір ХОМЧІК вирішив, що журналісти не можуть брати участі в судовому засіданні, позаяк йдеться про обґрунтовування припинення слідства, а цей документ суворо таємний.

Прокурори доводили, що не можна сказати, що поляки в Катині були розстріляні. Не можна сказати, що вони мертві, оскільки рештки не були ідентифіковані. Існує можливість, що вони розбіглися і десь пропали. Те, що існують рештки, нічого ще не доводить. Слід їх ідентифікувати.

Автор: Вацлав РАДЗІВІНОВИЧ [Wacław RADZIWINOWICZ]
Джерело: Gazeta Wyborcza
Обговорити на форумі